Božična poslanica predsednika vlade Janeza Janše: Rojstvo novega upanja

Objavljeno: 29. 12. 2020

|

Kategorije: Cerkev v Sloveniji

<strong>Božična poslanica</strong> predsednika vlade Janeza Janše: <em>Rojstvo novega upanja</em>

Predsednik vlade Janez Janša je v letošnji božični poslanici med drugim dejal: »Božič, rojstni dan Jezusa Kristusa praznujemo v času zimskega sončevega obrata, ko se pričnejo dnevi počasi daljšati. V tem čarobnem času začetka zmage svetlobe nad temo je rojstvo simbolno čas novih začetkov. Rojstvo novega upanja za svet«.

Dragi državljanke in državljani, Dragi državljanke in državljani, Slovenke in Slovenci, dragi rojaki v zamejstvu in po svetu, dragi prijatelji.

Božič, rojstni dan Jezusa Kristusa praznujemo v času zimskega sončevega obrata, ko se pričnejo dnevi počasi daljšati. V tem čarobnem času začetka zmage svetlobe nad temo je rojstvo simbolno čas novih začetkov. Rojstvo novega upanja za svet.

V preizkušnjah, skozi katere smo kot posamezniki pa tudi kot narod in človeštvo šli v letu, ki se izteka, sta bila naša vera in zaupanje pogosto na preizkušnji. To dobro vedo tisti, ki so zaradi koronavirusa izgubili koga svojih bližnjih in jim ob tej priložnosti še enkrat izrekam iskreno sožalje. Ali pa tisti, ki so zboleli in v bolezni šli skozi trenutke obupa, saj se je zdelo, da nikoli več ne bo bolje. V takih trenutkih so mnogi našli tolažbo v molitvi, na katero smo v naglici življenja pred koronačasom pogosto pozabili.

»… Tudi ko bi hodil po dolini smrtne sence, ne bojim se zlega, ker si ti z menoj …”, lahko preberemo v Davidovih psalmih. Vera in zaupanje, da nismo sami v preizkušnjah, naj nam  bosta vedno v tolažbo in spodbudo. Naj bosta palica, na katero se bomo opirali, ko bo težko. Naj bosta naša moč in pogum, da sprejmemo življenje, kot je in iz preizkušenj, ki nam jih prinaša, izidemo boljši. Kajti tudi ta preizkušnja bo minila in je kot vsaka druga lahko priložnost. Priložnost za premislek o tem, kaj je pomembno in kaj ni. Kaj je res vredno in kaj mine. Priložnost, da se obrnemo vase in se odločimo, da bomo boljši. Kot je dejal papež Frančišek: “Iz nobene krize ne izideš enak, kot si vanjo vstopil: lahko si boljši ali pa slabši.”

Iz številnih ljudi je ta kriza, epidemija, preizkušnja ali kakorkoli že to imenujemo, priklicala najboljše. Srečeval sem jih v tem letu in bili so kot luč v temi. Spodbuda in opora vsem, ki smo v teh težkih časih delali najbolje, kot smo vedeli, znali in zmogli. Zaradi njih si bomo letošnje leto zapomnili tudi po veliko dobrih delih in izjemnih ljudeh, ki so v negotovih okoliščinah pomagali. Ker so vedeli, da so ljudje v stiski in so se nanjo odzvali.

Prišel je čas, ko se konec dotakne začetka in zariše novo pot. Naj bo to pot k boljšemu v nas. Da bomo znali bolj ceniti, kar imamo. Da bomo hvaležni za stvari, ki smo jih še včeraj imeli za samoumevne. Da bomo znali ljudem, ki jih imamo radi, to povedati. Da bomo našli čas za pogovore s svojimi najbližjimi. Da bomo znali izraziti hvaležnost. Odpustiti sebi in drugim. Sprejeti življenje, kot je, se boriti za dobro in se zahvaljevati za vsak dan. Tudi če bo poln preizkušenj.

Dragi prijatelji, naj božični dnevi v vaša srca prinesejo mir in veselje. In naj ta božična skrivnost, nedoumljiva in lepa, v vas prebudi upanje in zaupanje, da bo vse dobro. Da vse, kar se dogaja, četudi je hudo in težko, napoveduje rojstvo nečesa novega, boljšega. Verjamem, da bo tudi v časih preizkušenj, brez lučk in praznične mize, med nami razumevanje in podpora drug drugemu. In s tem moč, da premagamo vsako oviro.

Vem, da bomo ta virus premagali in naslednje leto Božič praznovali v druženju z vsemi, ki jih imamo radi. Letos pa vas prosim, da tudi v prazničnih dneh upoštevate ukrepe za zaščito pred koronovarusom ter tako zavarujete sebe in druge. Ostanite zdravi.

Zdrav, vesel, blagoslovljen in miren Božič želim.

 


Vir: Vatican News

Foto: nova24

Obj.: M. B.

 

 

 

 

 

Povej naprej.