Papež napovedal, da se 19. marca 2021 začne Leto družine Amoris Laetitia

Objavljeno: 29. 12. 2020

|

Papež napovedal, da se <em>19. marca 2021</em> začne <strong>Leto družine</strong> Amoris Laetitia

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Nekaj dni po Božiču nas bogoslužje vabi, da usmerimo svoj pogled na Sveto Družino: Jezusa, Marijo in Jožefa.« S temi besedami je papež Frančišek začel opoldanski nagovor v knjižnici apostolske palače v Vatikanu na današnjo nedeljo Svete Družine.

Lepo je  razmišljati o dejstvu, da je Božji Sin hotel imeti potrebo, kakor vsi otroci, po toplini družine. Ravno zaradi tega, ker je Jezusova družina tista iz Nazareta, je družina-zgled, v kateri lahko vse družine sveta najdejo varno sklicevalno točko in zanesljiv navdih. V Nazaretu je brstela pomlad človeškega življenja Božjega Sina, od trenutka, ko je bil spočet po delovanju Svetega Duha v deviškem telesu Marije. Med gostoljubnimi zidovi nazareške hiše se je odvijalo veselo Jezusovo otroštvo, obkroženo z materinsko pozornostjo Marije in Jožefovo skrbjo, v katerima je Jezus lahko videl Božjo nežnost (prim. Patris Corde, 2).

Preko posnemanja Svete Družine smo poklicani ponovno odkriti vzgojno vrednost družinskega jedra, saj le-ta zahteva utemeljitev v ljubezni, ki vedno prenavlja odnose tako, da odpira obzorja upanja. V družini se lahko doživlja iskreno občestvo, ko je le-ta hiša molitve, ko so čustva resna, globoka in čista, ko odpuščanje prevlada nad nesoglasji, ko trdoto vsakdanjega življenja mehča medsebojna nežnost in jasno sprejemanje Božje volje. Na takšen način se družina odpre veselju, ki ga Bog podarja vsem tistim, ki znajo dati z veseljem. Istočasno pa najde duhovno moč, da se odpre navzven, k drugim v služenju bratom in sestram, k sodelovanju pri ustvarjanju vedno novega in boljšega sveta in je zato sposobna postati prinašalka pozitivnih spodbud. Družina evangelizira z zgledom življenja. Res je, da so v vsaki družini problemi, zaradi katerih se včasih prepira. »Oče, prepiral sem se.« »Človeški smo, slabotni smo in vsi imamo včasih to dejstvo, da se prepiramo v družini.« Eno stvar bom rekel. Če se v družini prepiramo, naj bo tako, da se ne konča dan, da bi se pomirili. »Prepiral sem se.« »Preden se konča dan, se pomiri in veš zakaj, ker je hladna vojna naslednjega dne zelo nevarna in ne pripomore k nečemu«.

V družini so tri besede, ki jih je potrebno vedno ohranjati: Smem?, hvala, oprosti. »Smem?«, da ne vstopam vsiljivo v življenje drugih, »smem?«, da lahko storim to in to; se ti zdi, da lahko storim to. »Smem?«, je vedno zato, da nisem vsiljiv. Torej »smem?« je prva beseda. »Hvala«. Številne pomoči in usluge, ki si jih naredimo v družini, naj vedno spremlja zahvala: »Hvala.« Hvaležnost je kri plemenite duše. »Hvala«. In potem je tista, ki jo je najtežje izgovoriti: »Oprosti«. Mi namreč vedno počnemo slabe stvari in včasih, se kdo počuti prizadetega zaradi tega. »Oprosti mi, oprosti mi!« Ne pozabite teh treh besed: »Smem?, hvala in oprosti.« Če so v družini, v družinskem okolju te besede, gre ta družina dobro naprej.

Današnji praznik nas kliče k nujnosti, da si ponovno predočimo ideal zakonske in družinske ljubezni tako, kot je bilo poudarjeno v Apostolski spodbudi Amoris Laetitia, katere peto obletnico objave bomo obhajali 19. marca prihodnje leto. Torej bo leto razmišljanja ob Amoris Laetitia in bo priložnost za poglobitev vsebin tega dokumenta. Ta razmišljanja bodo dana na razpolago cerkvenim skupnostim in družinam v pomoč za spremljanje na njihovi poti. Že sedaj vas vse  vabim, da se pridružite pobudam, ki bodo predlagane med letom in jih bo koordiniral Dikasterij za laike, družino in življenje. Zaupajmo Sveti Družini, še posebej sv. Jožefu, ženinu in skrbnemu krušnemu očetu to pot z družinami vsega sveta.

Naj Devica Marija, na katero se sedaj obračamo z molitvijo Angel Gospodov, izprosi za družine celotnega sveta, da bodo vedno bolj navdušene nad evangeljskim idealom Svete Družine in bodo tako postale kvas novega človeštva ter konkretne in vsesplošne solidarnosti.

Posebno leto, ki bo spodbujalo k pričevanju družinske ljubezni

Na voljo bodo duhovne, pastoralne in kulturne pobude za spremljanje družin med izzivi današnjega časa. Te bo predlagal Dikasterij za laike, družino in življenje, saj tako želi pomagati družinam, škofijam, univerzam ter združenjem med Letom družine Amoris Laetitia, ki ga je napovedal papež Frančišek med današnjo opoldansko molitvijo ter tako poglobiti Apostolsko spodbudo, ki je posvečena družinski ljubezni.

Ob 5. obletnici, 19. marca 2021, objave Apostolske spodbude Amoris Laetitia o lepoti in veselju družinske ljubezni, bo papež Frančišek odprl Leto družine Amoris Laetitia, ki se bo zaključilo 26. junija 2022 z 10. svetovnim srečanjem družin v Rimu, na katerem bo navzoč tudi sveti oče.

 


Vir: Vatican News

Foto: splet

Obj.: M. B.

Povej naprej.