Sveti oče med voščilom Urbi et Orbi: Dete nam je rojeno, Sin nam je dan

Objavljeno: 29. 12. 2020

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Sveti oče med voščilom<strong> Urbi et Orbi</strong>: <em>Dete nam je</em> rojeno, Sin nam je dan

»Dragi bratje in sestre, vesel Božič. Rad bi, da bi vse doseglo sporočilo, ki ga Cerkev oznanja v tem prazniku z besedami preroka Izaija: ”Dete nam je rojeno, Sin nam je dan” (Iz 9,5)« Tako je papež Frančišek na božični dan ob poldne voščil Mestu in svetu iz dvorane blagoslovov nad baziliko sv. Petra v Vatikanu.

Urbi et Orbi (Mestu in svetu)

Dragi bratje in sestre, vesel Božič!

Rad bi, da bi vse doseglo sporočilo, ki ga Cerkev oznanja v tem prazniku z besedami preroka Izaija: »Dete nam je rojeno, Sin nam je dan« (Iz 9,5).

Dete je rojeno. Rojstvo je vedno vir upanja, je življenje, ki se razcveta, je obljuba prihodnosti. In to Dete, Jezus, je »rojen nam«: nam brez meja, brez privilegijev in brez izključevanj. Dete, ki ga je Devica Marija rodila v Betlehemu, je rojen za vse: je »Sin«, ki ga je Bog dal celotni človeški družini.

Zaradi tega Otroka se vsi lahko obrnemo na Boga in ga kličemo »Oče«, »Očka«. Jezus je edinorojenec; nihče drug ne pozna Očeta, kakor samo on. Toda on je prišel na svet prav zato, da bi nam razodel obličje Očeta. Zato se lahko po zaslugi tega Otroka imenujemo in v resnici smo bratje, z vseh celin, vseh jezikov in kultur, z našimi različnimi identitetami ter razlikami in vendar bratje ter sestre.

V tem zgodovinskem trenutku, ki ga zaznamujejo ekološka kriza ter huda ekonomska in socialna neravnovesja, ki jih je pandemija koronavirusa še poslabšala, bolj kot kdaj koli potrebujemo bratstvo. Podarja nam ga Bog, ko nam daje svojega Sina Jezusa, ne bratstva lepih besed, abstraktnih idealov, nestalnih čustev… Ne. Bratstvo, utemeljeno na stvarni ljubezni, ki je sposobno srečati drugega, drugačnega od mene, trpeti njegovo trpljenje, se mu približati in poskrbeti zanj, čeprav ne pripada moji družini, mojemu ljudstvu, mojemu verstvu, čeprav je drugačen od mene, je Božji otrok, je moj brat, je moja sestra. To velja tudi za odnose med ljudstvi in narodi, vsi kot bratje.

V Božiču obhajamo Kristusovo luč, ki prihaja na svet in prihaja za vse nas, ne samo za nekatere. Danes se, v tem času temine in negotovosti zaradi pandemije, pojavljajo različne luči upanja, kot na primer odkritje cepiva. Da bi pa te luči upanja lahko razsvetljevale vse ter prinašale luč vsemu svetu, morajo biti na razpolago vsem. Ne moremo pustiti, da bi nam zaprti nacionalizmi onemogočali živeti kot resnični človeški družini, kar tudi smo. Prav tako ne moremo pustiti, da nas virus radikalnega individualizma premaga ter nas napravi za brezbrižne do trpljenja drugih bratov in sester. Ne morem sebe postaviti pred druge tako, da zakonitost trga ali patente postavim nad zakone ljubezni in zdravja človeštva.  Vse prosim, torej voditelje držav, podjetja, mednarodne organizme, da bi spodbujali sodelovanje in ne tekmovanje, da bi iskali rešitev za vse, cepivo za vse, še posebej za najbolj ranljive in pomoči potrebne po vseh področjih planeta. Najprej za najranljivejše in pomoči potrebne.

Betlehemsko Dete naj nam torej pomaga, da bomo razpoložljivi, velikodušni in solidarni, zlasti do bolj krhkih, bolnih ljudi, do tistih, ki so se v tem času znašli brez dela ali so v hudih težavah zaradi ekonomskih posledic pandemije, kakor tudi ženske, ki so v teh mesecih zaprtja utrpele družinsko nasilje.

Pred izzivom, ki ne pozna meja, ne moremo postavljati pregrad. Vsi smo na istem čolnu. Vsak človek je moj brat. V vsakem vidim odsev Božjega obličja in v tistih, ki trpijo, Gospoda, ki prosi za mojo pomoč. Vidim ga v bolniku, v revežu, v brezposelnem, v odrinjenem, v migrantu in v beguncu. Vsi smo bratje in sestre.

Na dan, ko je Božja Beseda postala otrok, obračamo pogled na vse preveč otrok, ki po vsem svetu, zlasti v Siriji, Iraku in v Jemnu, še vedno plačuje visoko ceno vojne. Njihovi obrazi naj pretresejo vesti ljudi dobre volje, da se bodo soočili z vzroki spopadov in si pogumno prizadevali za graditev mirne prihodnosti.

Naj bo to ugoden čas za zmanjšanje napetosti na celotnem Bližnjem vzhodu in v Vzhodnem Sredozemlju.

Dete Jezus naj zaceli rane ljubljenemu sirskemu ljudstvu, ki ga sedaj že desetletja izčrpavajo vojna in njene posledice, katere je še dodatno poslabšala pandemija. Naj prinese tolažbo iraškemu ljudstvu in vsem tistim, ki si prizadevajo na poti sprave, zlasti Jazidom, ki so jih zadnja leta vojne močno prizadela. Naj prinese mir v Libijo in omogoči, da bo nova faza pogajanj, ki poteka, končala vsako obliko sovražnosti v državi.

Betlehemsko Dete naj podari bratstvo deželi, v kateri se je rodilo. Naj Izraelci in Palestinci ponovno pridobijo medsebojno zaupanje, da bodo ustvarili pravičen in trajen mir preko neposrednega dialoga, ki bo sposoben premagati nasilje in preseči določene zamere, da bodo svetu pričevali za lepoto bratstva.

Zvezda, ki je razsvetlila Božično noč, naj vodi in spodbuja libanonsko ljudstvo, da v težavah, s katerimi se sooča, ob podpori mednarodne skupnosti ne bo izgubilo upanja. Knez miru naj pomaga odgovornim v državi, da se bodo odpovedali posebnim interesom ter si resno, pošteno in pregledno prizadevali, da bo Libanon prehodil pot reform ter nadaljeval s svojim poklicem svobode in mirnega sobivanja.

Naj Sin Najvišjega podpira prizadevanje mednarodne skupnosti in vpletenih držav, da bodo nadaljevali s premirjem v Nagorno-Karabahu, kakor tudi v vzhodnih pokrajinah Ukrajine, in da bodo dajali prednost dialogu kot edini poti, ki vodi k miru in spravi.

Božje Dete naj ublaži trpljenje prebivalcev Burkine Faso, Malija in Nigra, prizadetih zaradi hude humanitarne krize, ki izvira iz ekstremizmov ter oboroženih spopadov, pa tudi pandemije in drugih naravnih katastrof. Naj ustavi nasilje v Etiopiji, kjer so bili zaradi spopadov številni ljudje prisiljeni bežati. Naj zagotovi tolažbo prebivalcem področja Cabo Delgado na severu Mozambika, ki so žrtve nasilja mednarodnega terorizma. Naj spodbudi odgovorne v Južnem Sudanu, v Nigeriji in v Kamerunu, da bodo nadaljevali pot bratstva in dialoga, na katero so stopili.

Večna Očetova Beseda naj bo vrelec upanja za Ameriško celino, ki jo je še posebej prizadel koronavirus, kar je zaostrilo trpljenje, ki jo izčrpava, pogosto poslabšane zaradi posledic korupcije in trgovine z mamili. Naj pomaga premagati nedavne socialne napetosti v Čilu in končati trpljenje venezuelskega ljudstva.

Nebeški Kralj naj zaščiti ljudstva, ki jih bičajo naravne nesreče na azijskem jugovzhodu, zlasti na Filipinih in v Vietnamu, kjer so številne nevihte povzročile poplave z uničujočimi posledicami za družine, ki prebivajo v teh deželah, zaradi izgube človeških življenj, okolijske škode in posledic za lokalno gospodarstvo.

Ko mislim na Azijo, ne morem pozabiti na ljudstvo Rohinga. Jezus, rojen kot reven med revnimi, prinesi upanje v njihovo trpljenje.

Dragi bratje in sestre, »Dete nam je rojeno« (Iz 9,5). Prišel je, da nas reši! Oznanja nam, da bolečina in zlo nista zadnja beseda. Prepustiti se nasilju in krivici, bi pomenilo zavrniti veselje in upanje Božiča.

Na ta praznični dan posebej mislim na tiste, ki se ne pustijo premagati sovražnim okoliščinam, ampak si prizadevajo, da bi prinašali upanje, tolažbo in pomoč, ko pomagajo tistim, ki trpijo, in ko spremljajo tiste, ki so sami.

Jezus je bil rojen v hlevu, vendar ga je objemala ljubezen Device Marije in sv. Jožefa. Z rojstvom v mesu je Božji Sin posvetil družinsko ljubezen. Moja prva misel gre v tem trenutku družinam: k tistim, ki se danes ne morejo združiti, kakor tudi tistim, ki so prisiljene ostati doma. Naj bo Božič za vse priložnost, da ponovno odkrijejo družino kot zibelko življenja in vere; kraj sprejemajoče ljubezni, dialoga, odpuščanja, bratske solidarnosti in podeljenega veselja, izvir miru za celotno človeštvo.

Blagoslovljen Božič vsem!

 


Vir: Vatican News

Foto: splet

Obj.: M. B.

Povej naprej.