Gradivo za januarsko sejo župnijskih pastoralnih svetov: Zakrament birme

Gradivo za <strong>januarsko sejo</strong> župnijskih pastoralnih svetov: <em>Zakrament birme</em>

V letošnjem pastoralnem letu na sejah ŽPS razmišljamo o zakramentih Cerkve. Peto poglavje priročnika Vrata k Bogu nam predstavlja zakrament svete birme.

Birma je zakrament, ki dopolni krstno milost. Zakrament birme namreč tiste, ki so krščeni, še tesneje poveže s Cerkvijo, jih obogati z močjo Svetega Duha in jim daje moč, da z besedo in dejanjem pričujejo za Kristusa. Birmani postane polnopraven, odgovoren član Cerkve.

Za lažjo predstavitev teme na seji ŽPS smo vam pripravili PPS: Zakrament birme

S prejemom svete birme, darov Svetega Duha, postanemo pričevalci. Apostoli so postali pričevalci in mi smo deležni podobnega učinka. Takrat, ko pride moč Duha vame, postanem pričevalec, storim nekaj. Lahko se za začetek pri malici v šoli ali pa pri kosilu v restavraciji pokrižam pred obedom in molim. To terja neko odločitev in moč, ki ni samoumevna. Maziljenje s krizmo je zunanji dotik, ko se ne zgodi nekaj zunanjega, ampak se pretoči duhovno. Ta stik ima izrazito osebno naravo. Bog pristopa k meni, zaupa vame, me vabi, potrjuje … V teh letih, ki so minila od birme, spoznavam: Misliš, da se takrat vse zgodi, pa ni res. Dobiš vse, ampak zgodi se pa ne. Potem se začne sama zgodba šele odvijat.

s. Marjeta Pia Cevc OSU

 


Pripravila: Mojca Bertoncel (besedilo je vzeto iz priročnika za člane ŽPS z naslovom Vrata k Bogu)

Foto: Mojca Bertoncel

Povej naprej.