Teden molitve za edinost kristjanov: gradivo pripravila skupnost Grandchamp

Objavljeno: 14. 01. 2021

|

Teden <strong>molitve za edinost kristjanov</strong>: gradivo pripravila <em>skupnost Grandchamp</em>

Gradivo za teden molitve za edinost kristjanov 2021 je tokrat pripravila meniška skupnost Grandchamp iz Švice. Izbrana tema je »Ostanite v moji ljubezni: obrodili boste obilo sadu« in sloni na Jezusovih besedah iz Janezovega evangelija (glej Jn 15,1-17).

Teden molitve za edinost kristjanov 2021 bo potekal od 18. do 25. januarja. Gradivo je pripravila ženska meniška skupnost Grandchamp iz Švice. Izbrana tema »Ostanite v moji ljubezni: obrodili boste obilo sadu« se nanaša na 15. poglavje Janezovega evangelija, ki govori o Jezusu kot resnični vinski trti (glej Jn 15,1-17). Ostati v Božji ljubezni pomeni spraviti se s sabo. Tema »izraža poklicanost k molitvi, spravi in enosti Cerkve ter človeštva. To je tudi poklicanost skupnosti Grandchamp«, ki jo danes sestavljajo redovnice različnih krščanskih izročil.

Skupnost je nastala v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je skupina deklet odkrila pomembnost tišine pri poslušanju Božje besede. Po Jezusovemu zgledu, ki se je pogosto umikal na osamljene kraje, da bi tam molil, so dekleta začela opravljati duhovne vaje v majhni vasi Grandchamp v Švici. Kmalu so se jim pri duhovnih odmikih v tišino pridružili tudi drugi, čez čas pa se je nanje začelo obračati vedno več ljudi, ki so želeli živeti trenutke tišine in molitve. In tako je nastala skupnost, ki danes šteje petdeset članic različne starosti, ki pripadajo različnim cerkvenim izročilom in prihajajo iz različnih držav. In v tej svoji različnosti »živijo občestvo, iščejo poti za spravo med kristjani znotraj človeške družine in v spoštovanju celotnega stvarstva«.

Srečanje za pripravo gradiva za teden molitve je potekalo že septembra lansko leto v Grandchampu, udeležili pa so se ga tudi predstavniki Papeškega sveta za pospeševanje enosti kristjanov in Ekumenskega sveta cerkva. Skupnost Grandchamp je več mesecev pripravljala besedila in izbrala temo, po kateri lahko njene članice podelijo izkušnje in znanje svojega kontemplativnega življenja ter spregovorijo o sadovih te molitve, kar sta »večje občestvo z brati in sestrami v Kristusu in večja solidarnost s celotnim stvarstvom«.

Gradivo sloni na treh stebrih: molitev, skupnostno življenje in gostoljubnost. Oblikovani so kot poziv k »ostati v Kristusu«, da bi se približali drugim in presegli ločitve med kristjani. »Ko poslušamo Jezusa, njegovo življenje pride v nas. Vabi nas, naj dopustimo, da njegova beseda prebiva v nas in tako bo vsaka naša prošnja uslišana. Kot osebe, kot skupnost, kot Cerkev se želimo povezati v Kristusu, da bi ohranili njegovo zapoved medsebojne ljubezni, kakor nas je on ljubil.« Zavedajoč se, da približati se k drugim, živeti v skupnosti z drugimi osebami, ki so pogosto zelo različne od nas, predstavlja velik izziv, sestre Grandchampa sledijo vodilu brata Rogerja, ustanovitelja skupnosti Taizé: »Ni prijateljstva brez očiščujočega trpljenja, ni ljubezni do drugega brez križa.«

Zato ločitev med kristjani in njihova medsebojna oddaljitev predstavljata pohujšanje, saj pomenita oddaljitev od Boga. Prizadevanje za spravo zagotovo vključuje tudi žrtve, a pri tem nas podpira molitev Jezusa, ki je hotel, da smo vsi eno, kakor je on eno z Očetom, da bi svet veroval.

Kot kristjani pa prav tako živimo v »stvarstvu, ki ječi, medtem ko čaka na osvoboditev«. Če ostanemo v Kristusu, lahko prejmemo »moč in modrost za delovanje proti strukturam nepravičnosti in zatiranja, da bi se v celoti spravili z brati in sestrami, bili oblikovalci novega načina življenja v spoštovanju in v občestvu s celotnim stvarstvom. »Moli in delaj, da bo Bog lahko kraljeval« je življenjsko vodilo sester v  Grandchampu, ki izpostavljajo, da molitev in vsakdanje življenje nista dve ločeni stvarnosti, ampak sta med seboj tesno povezani.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.