Predstavljena himna za Svetovni dan mladih v Lizboni 2023

Objavljeno: 29. 01. 2021

|

Predstavljena <strong>himna za Svetovni dan mladih</strong> v <EM>Lizboni</EM> 2023

V sredo, 27. januarja, sta minili dve leti od sklepne svete maše 34. svetovnega dneva mladih v Panami. Ob tej priložnosti je organizacijski odbor SDM v Lizboni predstavil uradno himno naslednjega srečanja, ki bo v portugalski prestolnici potekalo leta 2023.

Mladi z vsega sveta so povabljeni, naj nadaljujejo romanje vere preko svetovnih dni mladih ter skupaj molijo v pripravi na srečanje s svetim očetom. Himna SDM namreč ni le sredstvo za promocijo dogodka, ampak gre predvsem za molitev, ki, prevedena tudi v različne jezike, odmeva v krajevnih Cerkvah.

Ob petju himne so mladi povabljeni, naj se poistovetijo z Marijo ter se dajo na razpolago za služenje, sodelujejo pri poslanstvu in preoblikovanju sveta. Naslov himne »Há Pressa no Ar« (»Naglica je v zraku«) je povezan z geslom svetovnega dneva mladih v Lizboni: Marija je vstala in se v naglici odpravila (Lk 1,39). Besedilo je napisal duhovnik João Paulo Vaz, glasbo pa Pedro Ferreira, glasbenik in učitelj. Glasbena priredba je delo glasbenika Carlosa Garcie.

Predstavitev himne

Avtor besedila je na predstavitvi dejal, da mu je tematika, ob kateri je pisal, pomagala videti njegov odnos z Marijo, tako da je bil zanj ustvarjalni proces globok čas molitve. Glasba je nastala pred besedilom, in sicer z namenom, da bi povezala skupnost, je poudaril Ferreira.

Pesem so izbrali na portugalskem narodnem razpisu, pri katerem je sodelovalo več kot sto udeležencev. Na uradnih straneh SDM v Lizboni so objavili portugalsko in mednarodno različico pesmi.

Dejstvo, da je bila himna predstavljena na obletnico sklepa prejšnjega svetovnega dneva mladih, po besedah organizatorjev spominja, da so ta srečanja neke vrste štafeta, ki se nadaljuje skozi leta in prinaša dobre sadove tako za udeležence kot tudi za krajevno Cerkev, ki jih sprejme. Victor Chang, izvršni tajnik organizacijskega odbora SDM v Panami, je dejal, da se je po srečanju pri njih spremenilo veliko stvari. Najpomembnejša izmed njih je po njegovih besedah »večja vodilna vloga mladih v Cerkvi na različnih področjih. Mladi so postali bolj dejavni.« Tudi tisti, ki z delajo z njimi in za njih, se zavedajo njihove vloge in potencialov ter jim želijo dati njihov prostor in jih spremljati.«

 


Vir: Vatican News

Foto: https://worldyouthday.com/lisbon-2023, Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.