Četrtek, 4. februar: Jezus pošlje dvanajstere po dva in dva

Objavljeno: 01. 02. 2021

|

Četrtek, 4. februar: Jezus pošlje dvanajstere po dva in dva

Jezus svoje prve učence pošilja v svet. In to naročilo je zelo preprosto. Jezus pošilja svoje učence naj oznanjajo in s tem vabijo k spreobrnjenju, naj izganjajo in ozdravljajo. Si predstavljate, da novomašnik pride v župnijo in pravi, prišel sem, da vas spreobračam, izganjam hudega duha in ozdravljam. Kaj bi rekli? Ali pa še lažje. Če bi prišel župnik, ki sedaj tu sedi, med vas in vam rekel, da je prišel, da vas spreobrača, kaj bi rekli? Še več, da bi rekel, prišel sem, da izženem hudega duha iz vas in vaše srede? Mar ga ne bi vprašali, če se mu ni malo zmešalo? Ali pa, da bi rekel, da je prišel ozdravljat.

Jezus pravi, naj učenci kličejo k spreobrnjenju. Ali je to danes potrebno in mogoče?  Spreobrnjenje potrebujemo vsi in vedno, vprašanje je le, ali to hočemo slišati, ali pa težimo za lažno popolnostjo. Vprašanje, ali si duhovniki upamo kričati k spreobrnjenju in ali smo sami na tej poti! In vi, ali si želite spreobrnjenja, ali ostajate raje v lažni in udobni popolnosti, v preziru do ‘onega’ brata in ’tiste’ sestre, ter nezadovoljstvu nad Bogom in njegovo logiko.

Jezus pravi, naj učenci izganjajo demone. Kako, če nihče več ne verjame, da hudič obstaja? Najprej, kdo je hudič? Je oče laži! Kjer ni sloge, je hudič. Naloga hudega duha je, da razdvaja, ločuje in ustvarja razdor. A ne razdor, ki ga prinaša spoznanje greha, ampak razdor, ki ga prinaša napuh in samozadostnost. Razdor, ki ga danes ustvarja hudič v cerkvi je predvsem razdor lepega videza. Vsi se delamo lepe in si kimamo, nihče pa ni nikomur resnično blizu. Jezus pravi, »Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč. Prišel sem, da ločim človeka od njegovega očeta, hčer od njene matere, snaho od njene tašče; in človekovi sovražniki bodo njegovi domači. Jezus hoče od nas zvestobo v resnici, ki je višja vrednota kot ljubi mir. On ni prišel, da bi ‘glihali’, da bi bilo vse prav, ampak da bi prepoznavali greh, iskali resnico in se spreobračali. Danes imamo duhovniki nalogo prepoznavati laž v naših odnosih, laž v družbi – tako prepoznavati hudiča, ki je oče laži in ga izganjati. To delo ni nikoli končano!

Jezus pravi, naj učenci ozdravljajo. Kako, če nimamo posebne moči, medicina pa zmore marsikaj? Vsi vemo, tudi medicina, da je večina bolezni psihosomatskih, da je v ozadju telesnih bolezni pogosto tudi bolezen duha. Duhovniki naj bi bili tisti, ki naj bi pomagali vernikom gledati globlje in videti za telesnim tudi duhovne težave. S tem pa je potrebno pokazati tudi na greh, na zablode itd. V prvi vrsti pa se moramo pred vsemi temi boriti sami in biti zgled v borbi, ne nujno v rezultatih. Si tega ljudstvo želi? Evangelij je še vedno odgovor na naše potrebe in naše stiske.

Verjamem, da je evangelij prav tako aktualen kot pred dva tisoč leti, a je res tudi to, da smo ga izpraznili. Duhovniki se bojimo govoriti jasno, da bi koga prizadeli, verniki pa ne želite, da bi vas bolelo. Vsi bomo morali tvegati resnico, kajti le resnica osvobaja. Vzemimo Jezusovo naročilo zares.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.