Sveti oče: Poslušajmo Jezusove besede, ki so verodostojne

Objavljeno: 01. 02. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Sveti oče: Poslušajmo <strong>Jezusove besede</strong>, ki so <em>verodostojne</em>

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Današnji evangeljski odlomek (prim. Mr 1,21-28) pripoveduje tipičen dan Jezusovega poslanstva, pravzaprav gre za soboto, ki je posvečena počitku in molitvi. Ljudje so šli v shodnico.« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na 4. nedeljo med letom.

V shodnici v Kafarnáumu Jezus bere in razlaga Pisma. Navzoče je pritegnil njegov način govora. Njihovo začudenje je namreč veliko, saj razodeva drugačno oblast kot pa pismouki (v. 22). Poleg tega pa se Jezus pokaže mogočnega tudi v dejanjih. Dejansko se je neki moški v shodnici obrnil nanj in ga imenoval kot poslanega od Boga. (Jezus) je prepoznal hudega duha, mu ukazal naj gre iz tega človeka ter ga tako izgnal (vv. 23-26).

Tukaj sta vidna dva značilna elementa Jezusovega delovanja: pridiganje in tavmaturško delo ozdravljanja. Pridiga in ozdravlja. Oba ta vidika sta vidna v odlomku evangelista Marka, a bolj poudarjen je vidik pridiganja. Eksorcizem je predstavljen kot potrditev posebne avtoritete in njegovega učenja. Jezus namreč pridiga z lastno oblastjo, kot tisti, ki ima nauk in ga jemlje pri sebi in ne kot pismouki, ki so ponavljali pretekla izročila in iz roda v rod izročene zakone. Ponavljali so besede, besede, besede, samo besede, kot je pela znana pevka Mina. Takšni so bili. Samo besede. Medtem ko pri Jezusu ima beseda avtoriteto. Jezus je verodostojen in to se dotakne srca. Jezusovo poučevanje ima isto oblast kot Bog, ki govori. Dejansko z enim samim ukazom z lahkoto osvobodi obsedenega z hudim duhom in ga ozdravi. Njegova beseda dela to, kar on pravi, kajti On je dokončni prerok. Zakaj pravim to, da je dokončen prerok? Spomnimo se Mojzesove obljube. Mojzes pravi: »Za menoj, precej naprej, bo prišel prerok kot jaz, ki vas bo poučeval.« Mojzes napoveduje Jezusa kot dokončnega preroka. Jezusovo poučevanje ima isto oblast kot Bog, ki govori. Dejansko z enim samim ukazom z lahkoto osvobodi obsedenega z hudim duhom in ga ozdravi. Zato ne govori s človeško avtoriteto, ampak Božjo, saj ima moč, da je dokončni prerok, torej Božji Sin, ki nas vse rešuje in ozdravlja.

Drugi vidik, tisti o ozdravljanju, kaže, da je Kristusovo pridiganje namenjeno poraziti navzoče zlo v človeku in v svetu. Njegova beseda je usmerjena naravnost proti Satanovemu kraljestvu. Postavi ga v krizo in ga postavi v držo umikanja nazaj, prisili ga, da zapusti svet. Ko je tega obsedenca, tega obsedenega človeka dosegel Gospodov ukaz, je bil osvobojen in preoblikovan v novo osebo. Poleg tega pa Jezusovo pridiganje pripada logiki, ki je nasprotna logiki sveta in hudega. Njegove besede se razodenejo kot pretres napačnega reda stvari. Demon, ki je navzoč v obsedencu, namreč približujoč se Jezusu, pravi: »Kaj imamo s teboj, Jezus Nazarečan? Si nas prišel pogubit?« (v. 24). Tile izrazi nakazujejo na popolno tujost med Jezusom in Satanom. Sta namreč na popolnoma drugačnih nivojih. Med njima ni nič skupnega. Sta nasprotna drug od drugega. Jezus verodostojen, ki privlači s svojo verodostojnostjo ljudi, je tudi prerok, ki osvobaja, obljubljeni prerok, ki je Božji Sin, ki ozdravlja. Poslušajmo Jezusove besede, ki so verodostojne. Vedno, ne pozabite tega, nosite v žepu ali v torbici majhen evangelij, da ga lahko čez dan prebirate in prisluhnite verodostojni Jezusovi besedi. Zatem pa, vsi imamo težave, vsi imamo grehe, vsi imamo duhovne bolezni, prosite Jezusa: »Jezus, ti si prerok, ti si Božji Sin, ti si bil obljubljen, da bi nas ozdravil, ozdravi me!« Prosimo Jezusa ozdravljenja naših grehov, naše hudobije.

Devica Marija je vedno ohranjala Jezusove besede in dejanja v svojem srcu ter hodila za njim v popolni razpoložljivosti in zvestobi. Pomagaj tudi nam, da ga bomo poslušali in hodili za njim in tako okušali v svojem življenju znamenja njegovega zveličanja.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.