Nagrado Zayed 2021 prejela Latifa Ibn Ziaten in Antonio Guterres

Objavljeno: 05. 02. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Nagrado Zayed 2021</strong> prejela<EM> Latifa Ibn Ziaten </EM>in <EM>Antonio Guterres </EM>

Dobitnika nagrade za človeško bratstvo Zayed 2021 sta Latifa Ibn Ziaten in Antonio Guterres. Nagrada bo podeljena med spletnim srečanjem ob prvem mednarodnem dnevu človeškega bratstva, v katerem sta sodelovala tudi papež Frančišek in veliki imam Al Azharja, Ahmad Al Tayeb. Dobitnikoma nagrade je sveti oče voščil preko tvita.

Nagrada Zayed, ki se navdihuje v Dokumentu o človeškem bratstvu, se letos podeljuje prvič in želi biti priznanje prizadevanju za širjenje in krepitev človeškega bratstva. Namenjena je osebam, ki se zavzemajo za vzpostavljanje mostov med različnimi narodi, za krepitev pristnih človeških odnosov, ki omogočajo delo za zagotavljanje svobode in varnosti za vse ljudi. Letošnja dobitnika nagrade je izbrala neodvisna žirija izmed kandidatov iz tridesetih različnih držav.

Latifa Ibn Ziaten je ustanoviteljica Združenja Imad za mlade in mir (Association IMAD pour la jeunesse et la paix). Prihaja iz Maroka. Leta 1977, stara 17 let, se je preselila v Francijo. Njen sin Imad je bil kot del prvega polka francoskih padalcev ubit blizu Tolose leta 2012. Latifa je začela iskati njegovega morilca, da bi razumela, kaj ga je privedlo do ubijanja. Med srečanjem z njim je videla mladega človeka, ki se je čutil zapuščenega in mu ni nikoli uspelo vključiti se v družbo. Izkušnja je bila povod za ustanovitev združenja, ki ga je poimenovala po svojem sinu Imadu. Latifa od takrat potuje po vsej Franciji, da bi se srečala z mladimi in povedala svojo zgodbo. Kar upa, je, da bi prispevala k ohranjanju družbene harmonije med različnimi generacijami, med Francozi in migranti. Ob prejetju nagrade Zayed je Latifa izrazila upanje, da bi to pripomoglo k ozaveščenosti ljudi o potrebi po prizadevanju za dialog in mirno sobivanje.

Antonio Guterres, politik, ki prihaja s Portugalske, je generalni sekretar Združenih narodov. V zadnjem letu, ko se ves svet sooča s pandemijo covida-19, je Guterres večkrat pozval k prekinitvi ognja po vsem svetu, da bi se človeštvo lahko skupaj osredotočilo na dejansko bitko, in sicer proti covidu-19. Guterres je ob prejetju nagrade zatrdil, da jo vidi tudi kot priznanje za delo, ki ga vsak dan in vsepovsod opravljajo Združeni narodi na področju pospeševanja miru in človeškega dostojanstva. S tvitom je sporočil, da bo celotno vsoto nagrade namenil Agenciji OZN za begunce.

Zgled prizadevanja za mir

Dobitnika nagrade je med spletno tiskovno konferenco predstavil Mohamed Abdel Salam, tajnik Višjega odbora za človeško bratstvo. Kot je dejal, sta Ziatenova in Guterres zgleda za vse, ki si prizadevajo za mir. Nagrada je namenjena »spodbudi in priznanju tistih, ki nas navdihujejo pri sprejetju svoje lastne vloge pri oblikovanju sveta, ki je bolj razumevajoč, vključujoč in miroljuben. Ob pregledu dela in vpliva obeh dobitnikov nagrade je jasno, da sta oba zgleda za prihodnje generacije, svetovne voditelje in tiste, ki si prizadevajo za mir.« Podelitev prve nagrade za človeško bratstvo Zayed je »priznanje vsem, ki ljubijo mir in povabilo človeštvu, da nadaljuje to pot«.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.