Papež Frančišek poslal video sporočilo na 4. mednarodno srečanje o glasbi

Objavljeno: 05. 02. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papež <em>Frančišek</em> poslal video sporočilo na <strong>4. mednarodno srečanje o glasbi</strong>

Sveti oče je poslal video sporočilo na 4. mednarodno srečanje o glasbi, ki ga 4. in 5. februarja organizira Papeški svet za kulturo na temo: Cerkev in glasba – Teksti in konteksti.

Dragi bratje in sestre!

Z veseljem pozdravljam vas, ki sodelujete na 4. mednarodnem srečanju o glasbi, ki ga pripravlja Papeški svet za kulturo v sodelovanju s Papeškim institutom za cerkveno glasbo in Papeškim liturgičnim institutom Univerze sv. Anzelma. Zahvaljujem se kardinalu Gianfrancu Ravasiju, ki je pobudnik tega dogodka.

Želim si, da bi vaša razmišljanja, ki imajo za temo »Teksti in konteksti«, mogla obogatiti cerkvene skupnosti in tiste, ki delujejo na glasbenem področju, ki je zelo pomembno za bogoslužje in evangelizacijo.

V knjigi preroka Izaija naletimo na tole spodbudo:

»Pojte Gospodu novo pesem,

njegovo hvalnico s konca zemlje« (42,10).

Znano je, da je Sveto pismo navdihnilo neštete glasbene izraze, med katerimi so temeljne strani zgodovine glasbe: mislimo na gregorijansko petje, na Palestrino, na Bacha…; navdihnilo je veliko raznolikost skladb po vseh petih celinah; tudi različni sodobni avtorji so se spoprijeli s svetimi besedili. Mnoge cerkvene skupnosti so v zadnjih desetletjih znale interpretirati ta besedila bodisi tako, da so sledile novim glasbenem oblikam, bodisi z ovrednotenjem stare dediščine. Glasbena dediščina Cerkve je namreč dovolj raznovrstna in lahko poleg bogoslužja podpira koncertno izvedbo, izvedbo v šoli in pri katehezi, pa tudi v gledališču.

Vemo pa, da se je od začetka pandemije covida-19 dejavnost na glasbenem področju močno zmanjšala. Moja misel je namenjena vsem, ki so to globoko občutili: glasbenikom, ki se jim je njihov poklic postavil na glavo zaradi zahteve po razdalji; tistim, ki so izgubili delo in družbeni stik; tistim, ki so se morali v zahtevnih razmerah spoprijeti z vzgojo, izobraževanjem in skupnim življenjem. Številni so si zelo prizadevali, da bi še naprej ponujali glasbene storitve z novo ustvarjalnostjo. Gre za prizadevnost, ki ni pomembna samo za Cerkev, ampak tudi za javno obzorje, za isto »mrežo«, za tistega, ki dela v koncertni dvorani in na drugih krajih, kjer je glasba v službi skupnosti.

Upam, da se bo tudi ta vidik družbenega življenja lahko prerodil, da bomo spet peli in igrali ter skupaj uživali v glasbi in petju. Miguel Cervantes v Don Kihotu pravi: „Donde hay música, no puede haber cosa mala“ (II. del, c. 34): »Kjer je glasba, ne more biti nič slabega«. Številna besedila in skladbe preko moči, ki jo ima glasba, spodbujajo osebno vest posameznika in ustvarjajo tudi vesoljno bratstvo.

Prerok Izaija je v istem odlomku nadaljeval:

»Dolgo sem molčal,

tiho sem bil in se premagoval« (42, 14).

Dober glasbenik pozna vrednost tišine, vrednost pavze. Izmenjavanje med zvokom in tišino je rodovitno in omogoči poslušanje, ki ima temeljno vlogo v vsakem dialogu. Dragi glasbeniki, skupni izziv je, da poslušate drug drugega. Pri bogoslužju smo povabljeni, da poslušamo Božjo Besedo. Beseda je naše »besedilo«, glavno besedilo; skupnost pa naš »kontekst«. Beseda je vir smisla, razsvetljuje in vodi pot skupnosti. Vemo, kako pomembno in potrebno je zgodovino zveličanja pripovedovati z besedo in v jezikih, ki jih lahko dobro razumemo. Tudi glasba lahko pomaga svetopisemskim besedilom, da »spregovorijo« v novih in drugačnih kulturnih okoljih, tako da Božja Beseda lahko učinkovito doseže um in srce.

Odločili ste se, da boste na svojem srečanju pozorni na najrazličnejše glasbene oblike, saj izražajo raznolikost kultur lokalnih skupnosti, vsaka s svojim etosom. Predvsem mislim na avtohtone civilizacije, v katerih je pristop h glasbi povezan z drugimi obrednimi prvinami plesa in praznovanja. V tem okviru se lahko pojavijo vključujoče pripovedi v službi evangelizacije. Celostno doživetje glasbene umetnosti namreč vključuje tudi razsežnost telesnosti. V ljudskem izročilu pogosto naletimo na paralelizem: »Dobro se počutiti, da bi dobro peli in dobro peti, da bi se dobro počutili!«

Rad bi končal z vprašanjem, ki se v stanju, v katerem se nahajamo in ga je izzvala pandemija, poraja samo od sebe: Je tišina, ki jo doživljamo, prazna, ali smo v fazi poslušanja? Je prazna ali smo v fazi poslušanja? Bomo kasneje dovolili pojav nove pesmi? Besedilo in kontekst, ki sta sedaj predstavljena v novi obliki, nas spodbujata, naj svojo pot nadaljujemo skupaj, ker je »skladnost src globlja kot skladnost glasov« (Navodilo Musicam sacram, 5). Glasovi, glasbeni instrumenti in skladbe v sedanjem kontekstu še naprej izražajo harmonijo Božjega glasu, ki vodi do »simfonije«, to je do vesoljnega bratstva.

Vaše prizadevanje izročam Bogu, da ga bo podprl in mu dal rodovitnost. In vse vas prosim, da molite zame. Blagoslovljeno delo. Hvala!

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.