Postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju: »Iščite Gospoda, dokler se da najti.« (Iz 55,6)

Objavljeno: 15. 02. 2021

|

Kategorije: Vera

<strong>Postne duhovne vaje</strong> v <EM>vsakdanjem življenju</EM>: »Iščite Gospoda, dokler se da najti.« (Iz 55,6)

Postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju (PDVŽ) bodo potekale pod geslom »Iščite Gospoda, dokler se da najti.« (Iz 55,6). PDVŽ potekajo po različnih krajih po Sloveniji, s tedenskim srečevanjem v skupini, preko spleta (zoom).

»Iščite Gospoda, dokler se da najti.« Gospod nas prvi išče in da je možno srečanje je potrebno, da ga mi iščemo. Vsakdo osebno. To je pot rasti v veri v Kristusa Odrešenika. To je pogled vere, ki se do skrajnosti poglobi v dejstvu, da je v velikem polomu križa v resnici zmagi Boga, Božje ljubezni do človeka.

Letošnje PDVŽ bodo potekale z virtualnimi srečanji skupin (zoom okolje). To bo marsikaj spremenilo, a izkušnja nedavnih ADVŽ (odzivi na spletu) je pokazala, da je mogoče in da tudi v takšnem načinu Gospod naklanja milosti. Na srečanju skupine boste prejemali odlomke Božje besede in potrebne napotke.

Gradivo pripravlja jezuit p. Milan Bizant iz ekipe Ignacijevega doma duhovnosti, skupine pa poleg patrov vodijo usposobljeni molitveni spremljevalci (za skupine gl. spodaj). Več podatkov bo sproti dopolnjenih na spletni strani PDVŽ na ignacijevdom.si.

Velika noč je največji krščanski praznik. Je najgloblja skrivnost naše vere: odrešenje v Kristusu. V čem je Kristusovo odrešenje, ki smo ga deležni? Dano nam je dovolj dolgo obdobje, da bomo hodili pot skozi postni čas do velikega tedna in velike noči Kristusovega vstajenja. V letošnjih PDVŽ bomo hodili to pot z apostolom Petrom; gledali, kako ga je Jezus vzgajal in mu korak za korakom razodeval skrivnost Božjega odrešenja.

PDVŽ so molitvena pot v veliko noč, ko bomo vsakodnevno osebno poslušali Božjo besedo. Ta nas bo vztrajno očiščevala zgolj človeškega gledanja in bomo prejemali Gospodov pogled na bližnjega, na nas, na življenje, na svet, na Cerkev.

Značilnosti duhovnih vaj v vsakdanjem življenju:

  • Vsakodnevna polurna osebna molitev ob Božji besedi. Če kdo more in želi, lahko podaljša tudi na eno uro. Biti tako zvest vsakodnevni molitvi ob Božji besedi je velika odločitev in obljuba dana Gospodu. Verjamem, da bo Gospod mogel dati svoje milosti v takšno hrepeneče in zavzeto srce.
  • Srečanja v skupini: medsebojna podelitev osebnih izkušenj iz okvira PDVŽ, vsak teden v skupini. Učenje ubesedovanja in podeljevanja je pomembno v duhovnem življenju.
  • Notranja pozornost na Božjo govorico v tvojem vsakdanjem dogajanju (kot te Sveti Duh nagovarja v molitvi ob Božji besedi, te nagovarja tudi tekom dneva in se učimo te pozornosti).
  • Zelo je priporočljiv osebni pogovor z molitvenim spremljevalcem/-ko. To so osebe, ki imajo za seboj izkušnjo in modrost, da bodo pomagali na molitveni poti. Pogovor je lahko redno npr. na dva tedna, ali pa občasno, nekajkrat v tem obdobju.

Več o metodi DVŽ na spletu IDD.

Vse skupine se bodo srečevale preko spleta, po zoomu, povezavo dobite s prijavo. V vsaki skupini so dobrodošli tudi udeleženci iz sosednjih krajev, v ljubljanski pa iz vse Slovenije in tujine. Splet nam pomaga premagovati razdalje.

  • Ljubljana (za udeležence od vsepovsod), srede 19.30, vodita p. Janez Poljanšek DJ in Nelka Vertot. Prijave na spletni strani ali na [email protected], 051 613 374.
  • Sele na Koroškem, ponedeljki zvečer, prvič 15. 2., vodi Andrej Saje, prijave zbira Alexander Mak.
  • Ljubljana Dravlje, torki 17.00, prvič 16. 2., vodi p. Rok Bečan DJ.
  • Celje Sv. Danijel, torki 17.00, prvič 16. 2., vodi p. Rok Bečan DJ (tudi za prijave), Tatjana Hudomalj. Dobrodošli tudi tisti, ki želijo stik s skupino le po navadni pošti ali telefonu – prijave za ta način pri Cvetki Krk v župnišču pri sv. Danijelu.
  • Radovljica, torki ob 20.00, prvič 16. 2., vodi p. Milan Bizant DJ, prijave zbira Joško Fajdiga.
  • Ajdovščina-Šturje, srede ob 19.00, prvič pepelnica 17. 2., vodi Danica Fornazarič, prijave do ponedeljka 15. 2.
  • Mešana skupina (ki se običajno v živo dobiva v Olimju), prvo srečanje na pepelnico 17. 2. ob 19.00, naprej po dogovoru. Prijave zbira in vodi Marika Mikolič, za osebne pogovore na voljo tudi p. Ernest Benko OFM.
  • Vodice, četrtki 18.30, vodi Nežka Rus, prijave zbira Andrej Korelc.
  • Izola, četrtki 20.00, vodi s. Polona Švigelja OSU (tudi za prijave).

Skupne informacije in kontakti za posamezne skupine na spletu IDD ter na  [email protected], 051 613 374 (delavniki med 8. in 14. uro).

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Katoliška Cerkev

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.