Škof Yaldo: Prvi papež v Iraku – gre za zgodovinski dogodek

Objavljeno: 17. 02. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Škof Yaldo: <strong>Prvi papež v Iraku</strong> – gre za <em>zgodovinski dogodek</em>

Cerkev v Iraku nestrpno pričakuje papežev obisk, ki bo potekal od 5. do 8. marca. »Sveti oče bo trpečemu ljudstvu prinesel upanje,« zatrjuje škof Yaldo, glavni koordinator obiska.

»Z vsem srcem pričakujemo papeža v Iraku,« z veliko ganjenostjo pravi Basel Yaldo, pomožni škof v Bagdadu in glavni organizator potovanja s strani iraške Cerkve. Frančišek je prvi papež, ki bo obiskal Irak. »Več desetletij čakamo papeža. Za nas bo to zares zgodovinski dogodek,« izpostavi škof.

Upanje za vse ljudstvo

Geslo potovanja »Vi vsi pa ste bratje« (Mt 23,8)  govori o hrepenenju in sanjah ljudstva, ki trpi zaradi vojne in je raztrgano zaradi terorističnih napadov. »Poleg tega stavka je v logu bel golob, simbol miru. Mi želimo doseči ta mir in prepričani smo, da bo obisk papeža Frančiška prinesel upanje vsem Iračanom, ne samo kristjanom,« trdi Yaldo.

Medversko srečanje in molitev za žrtve nasilja

Sveti oče bo poleg iraške prestolnice Bagdad obiskal tudi Nadžaf, Ur, Erbil, Mosul in Karakoš. Škof pojasni, da bo v kaldejskem Uru, kjer je Abraham začel svoje poslanstvo, potekalo srečanje vseh verskih predstavnikov v Iraku, čemur bo sledil skupni molitveno trenutek. V Mosulu, od koder izvira večina kristjanov v državi, bo papež molil za žrtve nasilja med okupacijo islamske države. Od tu je zbežalo več kot 120.000 kristjanov v eni sami noči. Zapustili so svoje domove, da ne bi bili ubiti.«

Vas, ki pomaga kristjanom

V Karakoš bo papež Frančišek vsem, ki se sklanjajo k trpljenju drugih, prinesel solidarnost Cerkve. »Iz majhnega krščanskega naselja na Ninivski planoti namreč prihaja pomoč razseljenim kristjanom, da bi se lahko vrnili v svoje domače kraje,« pojasnil Yaldo in doda, da bo obisk Erbila, kjer bo papež daroval sveto mašo, konkretno pričevanje, da sveti oče »prihaja za ves iraški narod, brez razlikovanja«.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.