Križev pot po jeruzalemskih ulicah s frančiškani Svete dežele

Objavljeno: 22. 02. 2021

|

<strong>Križev pot </strong>po <em>jeruzalemskih ulicah</em> s frančiškani Svete dežele

Jeruzalemsko ulico Via Dolorosa s križevim potom bodo verniki lahko letos »prehodili« virtualno. Kustodija Svete dežele je namreč pripravila projekt »Po poti križa«, da bi tako romarjem omogočila slediti Jezusove korake po poti, ki jo je prehodil pred dva tisoč leti, ko je na svojih ramenih nesel križ od mesta, kjer je bil bičan, do mesta svojega križanja.

Kustos Svete dežele p. Francesco Patton je za Vatican News pojasnil, da so z virtualnim dostopom do ulice križevega pota v Jeruzalemu, želeli stopiti naproti romarjem, ki letos zaradi pandemije ne bodo mogli priti v Sveto deželo in prehoditi križev pot po ulici Via Dolorosa. Gre za ulico, po kateri so postavljene postaje tradicionalnega križevega pota, ob katerih se razmišlja o Jezusovem trpljenju s pomočjo meditacij, ki lahko »vernikom po vsem svetu pomagajo najti tudi najgloblji smisel svojega življenja, sporočilo upanja v času, kot je ta, ki ga sedaj živimo, ki je težak in poln trpljenja«. Gre torej tudi za razumevanje trpljenja iz velikonočnega zornega kota, saj je namreč ravno to smisel križevega pota.

Vsaki postaji bo posvečen krajši video posnetek, ki prikazuje del Jeruzalema, kjer so se zgodili dogodki, o katerih pripovedujejo evangeliji. Trinajst videov za trinajst postaj je neposredno povezanih z mesti, kjer je Jezus doživljal svojo bolečo pot, je pojasnil p. Patton. Posnetki so obogateni z detajli, ki pomagajo bolje razumeti kraje in njihovo duhovnost ter skrivnost križevega pota razumeti v sedanjem kontekstu. Meditacije bodo vsak v svojem jeziku brali frančiškani Kustodije Svete dežele, vedno v drugem svetišču Svete dežele, kar bo znamenje pričevanja o mednarodni stvarnosti frančiškanov.

  1. Patton je izrazil upanje, da bi se letošnjo veliko noč lahko živelo na mirnejši način v primerjavi z lanskim letom. Pandemija v Sveti deželi se počasi umirja, cepil se je velik del prebivalstva, čeprav je država še vedno zaprta. To pomeni tudi odsotnost romarjev in ekonomske težave za male krščanske skupnosti, katerih rokodelske trgovine so zaprte že nekaj mesecev, predvsem v Betlehemu in Jeruzalemu. »Kar poskušamo, je romarjem posredovati tudi različne praznike, ki so povezani s posameznimi svetišči. Na ta način lahko virtualni romarji obiščejo kraje, na katerih je nastala njihova vera,« je dejal p. Patton.

Med velikim tednom bodo potekali prenosi vseh večjih dogodkov, vključno z velikonočnim tridnevjem ob Jezusovem grobu, z obhajanjem svete ure v vrtu Getsemani in polaganjem Jezusa v grob. »Vse leto bodo potekala obhajanja, ki bodo vernikom po vsem svetu omogočila, da ostanejo v stiku s to deželo, v upanju, da se bodo lahko kmalu tudi vrnili,« je še dejal p. Patton.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.