Papež o postnih duhovnih vajah: Povezani v molitvi drug za drugega

Objavljeno: 22. 02. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papež o <strong>postnih duhovnih vajah</strong>: <em>Povezani v molitvi</em> drug za drugega

Člani rimske kurije se zaradi pandemije letos ne bodo mogli skupaj udeležiti postnih duhovnih vaj, vendar pa jih je sveti oče povabil, naj v dneh med 21. in 26. februarjem poskrbijo zanje osebno. Vsakemu izmed njih je podaril knjigo z naslovom »Naj ti bo Gospod pri srcu«.

Hiša Božjega Učitelja v Aricci v letošnjem postnem času ne bo gostila duhovnih vaj papeža Frančiška in rimske kurije, ki so napovedane med 21. in 26. februarjem. Sveti oče je kljub temu članom kurije izrazil svojo bližino ter jih povabil, naj se udeležijo osebne molitve na daljavo. Poleg knjige, ki jo je uredil jezuit Daniele Libanori, eden izmed pomožnih škofov Rima, so člani rimske kurije od papeža prejeli tudi posebno pismo, naslovljeno na msgr. Edgarja Peña Parra, namestnika za splošne zadeve pri vatikanskem državnem tajništvu. V njem vsakogar izmed njih povabi, naj glede na to, da letos ne morejo moliti skupaj, opravijo duhovne vaje, kjer bo zanje najbolj primerno. Obenem je izrazil svoje povabilo k povezanosti v molitvi ter prepričanje, da bo knjiga »Naj ti bo Gospod pri srcu« vsem pomagala v duhovnem življenju. »Povezani smo v molitvi drug za drugega,« je papež Frančišek sklenil svoje sporočilo članom rimske kurije.

Rokopis iz 17. stoletja

Avtor omenjene knjige je »učitelj Sv. Bartola«, menih iz samostana z istim imenom. Gre za izredno star rokopis, ki verjetno sega v 17. stoletje in so ga odkrili na enem izmed bolšjih trgov v Ferrari. Je neke vrste zbirka zapisov na posameznih listih v cerkveni latinščini. P. Libanori v uvodu izrazi svoje prepričanje, da gre za osebne zapiske, ki jih je učitelj samostana sv. Bartola pripravil za različne učence. Vsebujejo številne meditacije in zapise z mnogimi svetopisemskimi povezavami. Po mnenju škofa Libanorija v njih vidimo »modrost zdrave pameti«, ki pa je tudi zanimiva. Gre za stvari, ki zagotovo niso manj zastarele od jezika, ki pa pričajo o občutljivosti in izkušnji Cerkve pri duhovnem voditelju. V knjigi je tudi kratka razprava o glavnih grehih. Kot še beremo v uvodu, nam je branje lahko v pomoč pri tem, da premagamo sebe in gremo hitreje Bogu naproti.

V molitvi h Gospodu

V omenjeni zbirki, ki želi biti neke vrste priročnik za duhovne vaje, so zanimive tematike obravnavane na živahen in razumljiv način. Naslovi nekaterih izmed poglavij, ki so v pomoč pri premišljevanju in molitvi, so naslednji: »Z mislijo se vrni v trenutek, ko ti je Gospod prišel naproti in si ga spoznal«, »Življenje je resnični učitelj modrosti«, »Vera je najdragocenejša krepost«, »Spreobrnjenje je delo milosti«.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.