Sluh svetosti blaženega Carla Acutisa se vedno bolj širi

Objavljeno: 26. 02. 2021

|

Kategorije: Vera

<em>Sluh svetosti</em> blaženega <strong>Carla Acutisa </strong>se vedno bolj širi

Sluh svetosti mladega internetnega navdušenca, ki je bil lani razglašen za blaženega, se vedno bolj širi. Na knjižne police je prišla dopolnjena biografija bl. Carla Acutisa z naslovom »Od informatike do nebes«.

Pri Vatikanski založbi je izšla dopolnjena izdaja o življenju mladega internetnega navdušenca, bl. Carla Acutisa, z naslovom »Od informatike do nebes«. Okoli 15-letnega Carla Acutisa, ki je bil beatificiran 10. oktobra 2020 v Assisiju, se je ustvarilo veliko pozornosti in zanimanja. Sluh svetosti tega mladega fanta se nedvomno veča, kot zatrjuje kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. To naglo širjenje sluha svetosti presega lokalno razsežnost, česar se je sam lahko z roko dotaknil ravno v Assisiju med slovesnostjo ob zaprtju njegovega groba, ki je bil več dni odprt za javnost. To so bili dnevi, zaznamovani z globoko ljudsko pobožnostjo, kar se je videlo v velikem številu oseb, ki so prišle v Assisi iz celotne Italije.

O Carlovi beatifikaciji teče beseda tudi v knjigi: od Predgovora k novi izdaji, ki ga je napisal Dario Edoardo Viganò, podkancler Papeške akademije znanosti in Papeške akademije družbenih znanosti, do Uvoda izpod peresa Nicole Gorija, avtorja biografije in postulatorja postopka za beatifikacijo.

Bl. Carlo Acutis velja za računalniškega genija, ki bi lahko postal zavetnik interneta, kar pa bi bilo seveda mogoče le po kanonizaciji. Splet in tehnološka sredstva je uporabljal za širjenje evangelija in poznavanje evharistije. Tudi papež Frančišek ga je večkrat izpostavil kot zgled.

Kardinal Semeraro pravi, da je »zavetnik nekdo, ki je odnos s temi sredstvi živel od blizu in predvsem na pravilen način z vidika deontologije«. Potrebna je seveda kanonizacija in torej priznanje čudeža na priprošnjo bl. Carla. Postulator Gori pove, da novice o domnevnih čudežih stalno prihajajo iz Južne Amerike. Zaradi pandemije je trenutno težko potovati, da bi se opravila neposredna srečanja, ki so potrebna za zbiranje dokazov. A kot pripomni kardinal Semeraro, naloga postulatorja ni zbrati vse primere, ampak najti tistega, ki lahko zares gre skozi vse faze preverjanja. »Postopek se nadaljuje predvsem na ravni medicinskega posvetovanja in zatem posveta teologov, kjer se preverja, ali je šlo za resnično prošnjo k blaženemu, če je bila ta namenjena samo njemu in če obstaja odnos med vzrokom in učinkom, čeprav ne v strogo matematičnem smislu.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.