20. marec: Še nikoli ni noben človek tako govoril

Objavljeno: 15. 03. 2021

|

20. marec: Še nikoli ni noben človek tako govoril

Gospodova beseda, danes kakor včeraj, vedno izzove razdor. Božja beseda ločuje, vedno. Izzove razdor med tistim, ki jo sprejme, in tistim, ki jo zavrne. Včasih se nekakšen notranji kontrast razvname tudi v našem srcu. To se zgodi, kadar zaznamo privlačnost, lepoto in resnico Jezusovih besed, a jih istočasno zavrnemo, ker nas spravijo v težave, preveč nas stane, če bi se jih držali. Kristusova beseda je mogočna. Nima moči sveta, temveč moč Boga, ki je močan v ponižnosti in tudi slabotnosti. Njegova moč je moč ljubezni, brezmejne ljubezni, ljubezni, zaradi katere prej kot sebe ljubimo druge. Ta beseda daje moč in je sposobna spremeniti svet.

Kristusova beseda želi doseči vse. Zlasti tiste, ki živijo na periferijah bivanja, da bi v Njem našli središče svojega življenja in izvir upanja. Mi, ki smo imeli milost, da smo prejeli to Besedo Življenja, pa smo poklicani iti ven iz naših ograd in s srčno gorečnostjo vsem prinašati usmiljenje, nežnost in Božje prijateljstvo. To je delo vseh nas, še posebej pa je delo duhovnikov: prinašati usmiljenje, odpuščanje, mir, veselje. V zakramentih in poslušanju. Hkrati naj bi vsaka župnija, vsaka cerkvena stvarnost postala svetišče za tiste, ki iščejo Boga, in sprejemajoč dom za uboge, ostarele in vse, ki potrebujejo pomoč. Iti in sprejeti: tako utripa srce matere Cerkve in vseh njenih otrok.

Med postnim časom v Cerkvi odmeva sporočilo, da če vsak dan sprejmemo in živimo Jezusovo Besedo, z Njim tudi vstanemo. Naj ne pride zaman milost te velike noči za Božje ljudstvo!

Prihodnost ni v tem, da se sprijaznjeno umaknemo sami vase, ampak, da se z zaupanjem odpremo svetu, da naredimo prostor upanju.  V Jezusovem usmiljenju lahko najdemo  moč, da gremo naprej z upanjem. Upati je že zoperstaviti se zlu. Upati pomeni gledati svet s pogledom in srcem Boga. Upati pomeni staviti na usmiljenje Boga, ki je Oče in odpusti vedno in odpusti vse. Bog, ki je izvir našega veselja in povod našega upanja, živi v naših mestih.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.