Kongregacija za nauk vere: Blagoslov istospolnih zvez ni dovoljen

Objavljeno: 15. 03. 2021

|

Kategorije: Vera, Življenje

Kongregacija za <strong>nauk vere</strong>: <em>Blagoslov istospolnih zvez ni dovoljen</em>

Kongregacija za nauk vere je objavila izjavo, v kateri je podala negativen odgovor glede možnosti blagoslova parov istega spola. »Ne gre ne za krivično diskriminacijo ne za obsojanje oseb,« beremo v dokumentu.

Blagoslov istospolnih parov ni dovoljen

Ni v moči Cerkve, da bi podeljevala blagoslov zvezam med osebami istega spola, in torej »ne more biti dovoljen«. Tako je zapisala Kongregacija za nauk vere v izjavi, ki je odgovor na »dubium« (dvom), ki je bil vložen na omenjeni dikasterij. Ni torej dovoljeno, da bi duhovniki blagoslovili istospolne pare, ki prosijo za neke vrste versko priznanje svoje zveze. Papež je bil o tem obveščen in je »dal svoje soglasje« za objavo odgovora in spremljevalne pojasnjevalne note, ki sta ju podpisala prefekt kardinal Luis Ladaria in tajnik nadškof Giacomo Morandi.

V skladu z apostolsko spodbudo Amoris laetitia

Razlog za to izjavo so nekatere trditve in prakse. Dokument je vključen v okvir »iskrene želje po sprejemanju in spremljanju istospolnih oseb, katerim se predlagajo poti rasti v veri,« v skladu s tem, kar je zapisano v apostolski spodbudi Amoris laetitia, ki govori o »potrebni pomoči«, ponujeni istospolno usmerjenim osebam, da bi »razumele Božjo voljo in jo v življenju v celoti izpolnile«. Potrebno je torej presojati pastoralne načrte in predloge, ki so s tem povezani, med njimi so tudi takšni, ki zadevajo blagoslov omenjenih zvez.

Razloček med osebami in zvezo

V besedilu Kongregacije za nauk vere je bistven razloček med osebami in zvezo. Negativni odgovor, ki se nanaša na blagoslov istospolnih zvez, namreč ne pomeni sodbe posameznih vpletenih oseb. Le-te je potrebno sprejemati »s spoštovanjem, sočutjem in tankočutnostjo«, pri čemer se je potrebno izogibati »slehernemu zapostavljanju«, kot je bilo že zapisano v dokumentih cerkvenega učiteljstva.

Razloga za negativen odgovor

Razloga za negativen odgovor sta naslednja: prvi je povezan z resnico in pomenom blagoslovov, ki so »zakramentali«, bogoslužna dejanja Cerkve. Kot takšna terjajo, da je to, kar se blagoslovi, »objektivno usmerjeno k temu, da se prejme in izrazi milost, v skladu z Božjimi načrti, ki so vpisani v stvarstvo.« Zveze, tudi trajne, »ki vključujejo spolno prakso izven zakonske zveze« – to je izven »neločljive zveze med moškim in žensko«, ki je odprta za posredovanje življenja« – niso v skladu s tistimi »Božjimi načrti«, čeprav so v omenjenih odnosih prisotni »pozitivni elementi«. Gre za razmišljanje, ki ne zadeva le istospolnih parov, ampak vse zveze, ki vključujejo spolno prakso izven zakonske zveze. Drugi razlog za negativen odgovor pa je nevarnost, da bi napačno enačili blagoslov istospolnih zvez z zakramentom zakona.

Kongregacija za nauk vere ob koncu navede, da odgovor na »dubium« (dvom) ne izključuje podeljevanja blagoslovov »posameznim osebam z istospolno usmerjenostjo, ki izrazijo pripravljenost, da bodo v zvestobi živele v skladu z načrti, ki jih je razodel Bog, medtem ko ni dovoljena »nobena oblika blagoslova, ki bi težila k priznavanju njihovih zvez.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.