Lateranska palača bo odslej namenjena tudi muzejskim in kulturnim dejavnostim

Objavljeno: 18. 03. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Lateranska palača</strong> bo odslej namenjena tudi <em>muzejskim in kulturnim dejavnostim</em>

Papež Frančišek je na kardinala Angela De Donatisa, svojega vikarja za rimsko škofijo, naslovil pismo, s katerim je določil, da bo Lateranska palača po novem namenjena tudi različnim muzejskim in kulturnim dejavnostim.

Sveti oče je pismu zapisal, da si je Cerkev »skozi stoletja vedno prizadevala spodbujati sadove nadarjenosti in mojstrstva umetnikov«. Ti sadovi po papeževih besedah »pogosto pričajo o izkušnji vere« in so sredstva, s katerimi se Bogu izkazuje čast. Ne samo iz ljubezni do umetnosti, ampak tudi zato, da bi zaščitili kulturno dediščino ob soočanju z izzivi in nevarnostmi, ki bi lahko odvzeli njeno vlogo in vrednost.«

V nadaljevanju je papež poudaril, da je »ta posebna odgovornost, skupaj s pozorno skrbjo za to, da bi imeli kraje, stavbe in dela za izraz človeškega duha in sestavni del kulture človeštva« njegovim predhodnikom omogočila, da so jih izročili različnim generacijam. Prav tako so si prizadevali zato, da bi jih ohranili in bi bili na razpolago obiskovalcem in raziskovalcem. Gre za nalogo, ki tudi danes rimskega škofa zavezuje, da lepoto, dobrine in umetniško dediščino, ki so mu zaupane v varstvo, dá na razpolago za uporabo«. Iz tega razloga se je papež Frančišek odločil, da bo enako veljalo tudi za stavbe, ki so povezane s papeško baziliko sv. Janeza v Lateranu, ki je sedež rimskega škofa, in so bile v preteklosti znane kot »lateranski patriarhat«. Papež se prav tako zaveda pomena, ki ga je imela v preteklosti palača, v kateri so bili med drugim podpisani tudi Lateranski sporazumi.

Kardinalu vikarju za rimsko škofijo je sveti oče zaupal nalogo, da v okviru kompleksa Lateranske palače poskrbi za različne oblike in vsebine muzejskih in kulturnih dejavnosti. Pri tem se lahko poslužuje »sodelovanja z izvršnimi organi governatorata, v skladu z veljavnimi določili za izventeritorialna območja, v okviru njihovega specifičnega pravnega položaja.«

Papež Frančišek je že večkrat spregovoril o pomenu umetnosti ter poudaril, da njena lepota človeka spodbuja k upanju, harmoniji in miru. Tako je bilo na primer decembra lani, ko je v avdienco sprejel umetnike, ki so sodelovali na božičnem koncertu v Vatikanu. »Darovi, ki ste jih prejeli, so za vsakogar izmed vas odgovornost in poslanstvo,« je dejal sveti oče članom gibanja »Diakonija lepote,«, ki jih je sprejel v avdienco februarja 2018.7. maja 2020 pa je med mašo v kapeli Doma sv. Marte papež molil za umetnike ter poudaril, da brez lepega ni mogoče razumeti evangelija.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.