Bogoslužja, ki jih bo papež Frančišek obhajal v velikem tednu

Objavljeno: 23. 03. 2021

|

<strong>Bogoslužja</strong>, ki jih bo papež Frančišek obhajal <em>v velikem tednu</em>

Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil seznam bogoslužij, ki jih bo papež Frančišek obhajal v času od cvetne nedelje do velikonočnega ponedeljka, upoštevajoč omejitve zaradi pandemije. Sveto mašo v spomin na Gospodovo zadnjo večerjo bo na veliki četrtek vodil kardinal Re, križev pot pa bo potekal na ploščadi pred baziliko sv. Petra.

Cvetna nedelja in veliki četrtek

Vsi dogodki bodo potekali v prisotnosti omejenega števila vernikov, v skladu z uvedenimi zdravstvenimi ukrepi. Sveta maša na cvetno nedeljo se bo pričela ob 10.30 pri oltarju katedre v baziliki sv. Petra. Tam bo na veliki četrtek, 1. aprila, ob 10. uri potekala tudi krizmena maša, ki jo bo prav tako vodil papež Frančišek. Prisotnost svetega očeta pa ni predvidena med obhajanjem spomina na Gospodovo zadnjo večerjo isti dan ob 18. uri. To slovesnost bo vodil kardinal Giovanni Battista Re, dekan kardinalskega zbora.

Križev pot na ploščadi pred baziliko sv. Petra

Na veliki petek ob 18. uri bo papež Frančišek vodil bogoslužje v čast Gospodovemu trpljenju, ob 21. uri pa bo na ploščadi pred baziliko svetega Petra potekal križev pot. Letos je bila priprava meditacij ob štirinajstih postajah zaupana skupini skavtov iz Umbrije in rimski župniji Svetih ugandskih mučencev.

Meditacije otrok in mladih

Kot je zapisano v sporočilu Tiskovnega urada Svetega sedeža, bodo besede tokratnega križevega pota »preproste in neposredne, vendar pa se v celoti zavedajo pomena diskriminacije in ponižanja, pa tudi pravice ter solidarnosti.« Skupina skavtov, ki jo sestavlja 21 voditeljev in 145 fantov in deklet, starih od 8 do 19 let, je razmišljala o štirinajstih postajah križevega pota in jih povezala s svojimi vsakodnevnimi izkušnjami. 500 veroukarjev, ki se v rimski župniji Svetih ugandskih mučencev pripravljajo na prvo obhajilo in birmo, pa je prispevalo h končni obliki meditacij, zaradi omejitev v času pandemije tudi preko srečanj na daljavo.

Župnija, dejavna na področju solidarnosti

Omenjena župnija, ki jo vodi Luigi D’Errico, škofijski referent za pastoralo oseb s posebnimi potrebami, je posebej dejavna na področju solidarnosti. Pred časom so začeli s katehezami za osebe s posebnimi potrebami, poleg tega pa skrbijo tudi za dve družinski hiši: Zavetje za Hagaro je namenjeno ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja, Hiša Betlehem pa v sodelovanju z osmimi drugimi župnijami sprejema družine, ki nimajo stalne nastanitve.

Risbe otrok in mladih iz družinskih hiš

Letošnje postaje križevega pota bodo spremljale tudi risbe, ki so jih pripravili otroci in mladi iz dveh družinskih hiš v Rimu: prvo, v kateri živi osem otrok med 3. in 8. letom, vodijo sestre Hčere Marije božje ljubezni, drugo pa od leta 1984 vodi eno izmed prostovoljnih društev.

Velika sobota in velika noč

Na veliko soboto, 3. aprila, ob 19.30 bo papež Frančišek pri oltarju katedre v baziliki sv. Petra obhajal velikonočno vigilijo. V nedeljo ob 10. uri bo potekala velikonočna sveta maša, ki se bo sklenila s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu).

Velikonočni ponedeljek

Naslednji dan, na velikonočni ponedeljek, bo sveti oče opoldansko molitev Raduj se, Kraljica nebeška, vodil v knjižnici Apostolske palače.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.