Nebeški Oče je poklical k sebi škofa msgr. Metoda Piriha

Objavljeno: 23. 03. 2021

|

Kategorije: Cerkev v Sloveniji

Nebeški Oče je <EM>poklical k sebi</EM> <strong>škofa msgr. Metoda Piriha</strong>

Msgr. mag. Metod Pirih se je rodil 9. maja 1936 v Lokovcu na Banjški planoti in bil istega dne tudi krščen. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, gimnazijo pa v malem semenišču v Pazinu, kjer je tudi maturiral. Leta 1956 je vstopil v ljubljansko bogoslovje in se vpisal na Teološko fakulteto. Dne 29. junija 1963 je bil posvečen v duhovnika in imenovan za kaplana v Solkanu.

Podiplomski študij duhovne teologije je vpisal na Papeški teološki fakulteti Teresianum v Rimu, kjer je leta 1976 dosegel magistrski naslov. Po vrnitvi v domovino je postal spiritual v ljubljanskem bogoslovnem semenišču, po prihodu škofa Janeza Jenka na Primorsko leta 1977 pa je postal tudi njegov tajnik. Kot vzgojitelj bodočih duhovnikov je ostal v Ljubljani do leta 1984, ko ga je škof Jenko imenoval za generalnega vikarja koprske škofije. Med letoma 1984–1986 je bil voditelj Pastoralne službe v Kopru in župnijski upravitelj župnije Podgorje.

Sveti oče Janez Pavel II. ga je 25. marca 1985 imenoval za škofa pomočnika koprskemu škofu Jenku s pravico nasledstva. Škofovsko posvečenje je prejel 27. maja 1985 v koprski stolnici, škofijo pa je prevzel 16. aprila 1987, po upokojitvi škofa Jenka. Za svoje škofovsko geslo si je izbral besede: »Vate zaupam«.

Papež Benedikt XVI. je 26. maja 2012 po kan. 401 § 1 Zakonika cerkvenega prava (ZCP) sprejel odpoved službi koprskega škofa msgr. Metoda Piriha ter imenoval pomožnega koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka za njegovega naslednika. Po upokojitvi je škof Metod stanoval v Vipavi.

Po uradni upokojitvi se je škof Metod Pirih z veseljem posvetil pastoralni pomoči v škofiji ter v župnijah na vipavskem. V koprski škofiji je bil rad v pomoč pri birmovanju in drugih župnijskih slovesnostih. Rad se je srečeval z ljudmi in vsakega je vedno toplo in prisrčno sprejel.

Zadnja leta je njegovo zdravje pešalo in omejevalo njegove dejavnosti. Svojo zemeljsko pot je zaključil 23. marca 2021 in odšel k svojemu nebeškemu Očetu ter mu še enkrat izrazil svoje škofovsko geslo »Vate zaupam«.

Slovenski škofje se Bogu zahvaljujejo za dar njegovega življenja, dar globoke vere in poslanstva, ki ga je opravljal v Škofiji Koper in v Cerkvi v Sloveniji. Vse duhovnike in vernike vabijo, da se škofa Metoda spomnijo v molitvi.

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Družina, SŠK

Obj.: M. B.

Povej naprej.