V Venezueli bo 30. aprila beatifikacija Joséja Gregoria Hernándeza , zdravnika revnih

Objavljeno: 30. 03. 2021

|

Kategorije: Vera

V Venezueli bo 30. aprila <strong>beatifikacija Joséja Gregoria Hernándeza </strong>, <em>zdravnika revnih</em>

30. aprila bo na stadionu Centralne venezuelske univerze potekala beatifikacija Joséja Greoria Hernándeza (1864 – 1919), zdravnika revnih. Slovesnost bo ob somaševanju venezuelskih škofov vodil državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin, nekdanji nuncij v Venezueli. Naslednji dan pa bo v kraju Isnotú, kjer se je rodil novi blaženi, kardinal Marcello Semerraro, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, vodil zahvalno sveto mašo.

Bogoslužni spomin 26. oktobra

Kot je na novinarski konferenci, ki je potekala na sedežu Venezuelske škofovske konference, dejal kardinal Baltazar Porras, predsednik Narodne komisije za Hernandezovo beatifikacijo, je v apostolskem pismu, ki ga je podpisal papež Frančišek, določeno, da se bo liturgčni spomin novega blaženega obhajal vsako leto 26. oktobra. Takrat se je namreč rodil in Venezuelci so že do sedaj na poseben način ta dan obeležili spomin nanj.

Pomemben profesor in znanstvenik, skrb za revne

Apostolski nuncij v Venezueli, nadškof Aldo Giordano, pa je povedal, da je sveti oče novico o beatifikaciji sprejel z veliko naklonjenostjo. Dodal, da je v letih bivanja v tej državi spoznal veliko ljubezen, ki jo venezuelsko ljudstvo goji do Joséja Gregoria Hernándeza. »Name je to naredilo globok vtis, saj ni veliko svetnikov, ki bi jih imeli ljudje tako radi,« je poudaril nuncij ter nadaljeval: »Pretresljivo je videti, da je bil novi blaženi velik znanstvenik in pomemben profesor, po drugi strani pa se je odlikoval po izrednem služenju in skrbi za revne.«

Zakaj beatifikacija na Univerzi?

Kardinal Porras je nadalje pojasnil, da bo beatifikacija potekala na Centralni venezuelski univerzi zato, ker je »José Gregorio tam študiral, diplomiral, bil profesor, raziskovalec in inovator na področju medicine.« Prav tako je poudaril, da je kardinal Parolin zelo vesel, da se bo lahko ob tej priložnosti vrnil v ljubljeno Venezuelo, ter upa, da bo beatifikacija trenutek milosti in vstajenja za vse Venezuelce.

Slovesnost odvisna od situacije zaradi pandemije

Logistične podrobnosti glede poteka beatifikacije bodo odvisne od poteka pandemije. Pripravljenih imajo več scenarijev, v katerih so upoštevane vse varnostne zahteve. Zaradi danih okoliščin, v katerih ne bo mogoča prisotnost velikega števila vernikov, se bodo tudi škofije organizale tako, da bodo dogodku lahko prisostvovali tudi tisti, ki bi sicer želeli biti fizično prisotni, vendar pa se ga zaradi zagotovitve zdravstvene varnosti ne bodo mogli udeležiti.

Balzam v trenutku globalne krize

Beatifikacija bo po mnenju kardinala Porresa »potekala v najprimernejšem trenutku, sredi svetovne krize in pandemije, v kateri sta še posebej vidni šibkost človeške narave in potreba po varovanju in ohranjanju celostnega zdravja. Ni boljšega balzama kot zatekati se v molitvi na priprošnjo zdravnika revnih. … José Gregorio je v tem trenutku najboljša točka enotnosti za vse Venezuelce, brez razlik, in nas vabi, da bi skupaj delali za dobro ljudstva,« je še dejal kardinal Porres.

Hernández pripada vsem Venezuelcem

Škof Raul Biord se je v imenu predsedstva Venezuelske škofovske konference zahvalil prisotnim, ki so se v velikem številu udeležili novinarske konference. Poudaril je, da bodoči blaženi pripada vsem Venezuelcem in da je pobožnost do njega živa po vseh škofijah. Na srečanju je bila prav tako izražena želja, da bi beatifikacija pomenila preobrazbo za venezuelsko ljudstvo, saj v Hernándezu vsi prepoznavajo željo po miru. Nadalje so izpostavili tudi duhovni pomen obhajanja slovesnosti, da ne bi šlo samo za zunanje praznovanje, ampak bi bila v ospredju transcendentost, ki je sestavni del tega dejanja, in je bistvenega pomena za spreobrnjenje srca.

Postopek za beatifikacijo se je začel leta 1949

Častitljivi Božji služabnik José Gregorio Hernández je četrti venezuelski blaženi. Postopek za beatifikacijo in kanonizacijo »zdravnika revnih« je leta 1949 začel caracaški nadškof msgr. Lucas Guillermo Castillo. Papež Janez Pavel II. ga je 16. januarja 1986 razglasil za častitljivega Božjega služabnika. 9. januarja 2020 je zdravniška komisija Kongregacije za zadeve svetnikov potrdila čudež na njegovo priprošnjo, 27. aprila 2020 pa je isto storila še Teološka komisija.

Povej naprej.