Nebeški kruh in rešnja Kri

Objavljeno: 01. 04. 2021

|

<strong>Nebeški kruh</strong> in <em>rešnja Kri</em>

Gospod Jezus Kristus je tisto noč, ko je bil izdan, vzel kruh in se zahvalil, razlomil ter dal svojim učencem in rekel: Vzemite, jejte, to je moje telo. In vzel je kelih, se zahvalil in rekel: Vzemite, pijte, to je moja kri. Ker je torej Jezus sam izjavil in rekel o kruhu To je moje telo, kdo si bo upal poslej o tem kaj dvomiti? In ker je sam zatrdil in rekel To je moja kri, kdo bo še kdaj dvomil in govoril, da ni njegova kri?

Zato z živo vero prejemajmo telo in kri Kristusovo! Kajti pod podobo kruha se ti daje telo in pod podobo vina kri, da se pri uživanju telesa in krvi Kristusove spojiš z njegovim telesom in krvjo.

Na ta način namreč postanemo tudi Kristusovi nosilci, ker njegovo telo in kri preideta v naše ude. Po besedah sv. Petra tako postanemo deležni božje narave.

Nekoč se je Kristus razgovarjal z Judi in je rekel: Če ne boste jedli mojega telesa in pili moje krvi, ne boste imeli življenja v sebi. Ker niso sprejeli teh besed v duhovnem pomenu, so se nejevoljni umaknili, mislili so namreč, da jih je povabil na gostijo v telesnem pomenu.

V stari zavezi so imeli v svetem šotoru hlebe obličja, toda ker so spadali k stari zavezi, jih ni več. V novi zavezi posvečujeta dušo in telo nebeški kruh in rešnja kri. Kakor se kruh spoji s telesom, tako se tudi božja Beseda spoji z dušo. Zato ne imej tega kruha in vina za navadne stvari, saj sta po Gospodovi besedi Kristusovo telo in kri. Čeprav ti čut prvo narekuje, naj te vera neomajno prepriča o drugem.

Poučil si se torej in preveril, da to, kar se zdi kruh, ni kruh, čeprav trdi to okus, ampak da je Kristusovo telo, in da to, kar se zdi vino, ni vino, čeprav bo okus to trdil, ampak Kristusova kri. Že davno je David v psalmih pel: Kruh krepča človeka in obraz se mu od olja sveti. Okrepčaj svojo dušo z duhovno hrano tega kruha ter razjasni svoj duševni obraz.

O da bi bila v tvoji duši čista vest in bi spoznaval božjo slavo, ki se odraža v stvareh kot v zrcalu. Tako napreduj iz slave v slavo v Kristusu Jezusu Gospodu našem. Njemu čast in oblast in slava na veke vekov. Amen.

 


Iz Jeruzalemskih katehez (22. kateheza, 1.3-6.9) oz. Molitvenega bogoslužja Cerkve

Foto: Unsplash

Uredila: Mojca Bertoncel

 

Povej naprej.