Ponedeljek, 12. april: Brez Svetega Duha ni krščanskega življenja

Objavljeno: 12. 04. 2021

|

Ponedeljek, 12. april: Brez Svetega Duha ni krščanskega življenja

Iz svojega grešnega življenja, se lahko ponovno rodimo, a samo s pomočjo iste sile, ki je omogočila Gospodovo vstajenje, torej z Božjo močjo. In zato nam je Gospod poslal Svetega Duha. Mi sami namreč tega ne moremo storiti.

Jezus je rekel Nikodemu: ‘Morate se roditi od zgoraj. Veter veje, koder hoče, njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre; tako je z vsakim, ki je rojen iz Duha.’

Jezus govori o rojstvu od zgoraj. Med veliko nočjo in rojstvom od zgoraj obstaja povezanost. Sporočilo Gospodovega vstajenja je ravno ta dar Svetega Duha. Ko se Jezus apostolom prvič prikaže, jim pravi: ‘Prejmite Svetega Duha.’ Ravno to je ta moč. Mi namreč brez Duha ne moremo storiti ničesar. Krščansko življenje ni samo lepo vedenje, narediti to in ne početi tistega. Krščansko življenje se mora ponovno roditi iz Svetega Duha in zatorej mu je v življenju treba dati prostor.

Duh je tisti, ki nam omogoča, da se dvignemo iz svojih omejitev, iz svojih smrti, saj imamo v svojem življenju mnoga, mnoga mrtvila. Sporočilo vstajenja je ravno ta Jezusov odgovor Nikodemu: treba se je ponovno roditi.

A kako pustiti prostor Duhu? Krščansko življenje, ki samo sebe sicer imenuje krščansko življenje, a ne pusti prostora Duhu in ne dovoli, da bi ga Duh vodil, je pogansko življenje, preoblečeno v krščansko. Duh je voditelj krščanskega življenja, Duh – Sveti Duh, ki je v nas, ki nas spremlja, spreminja, z nami zmaguje. Nihče se ni nikoli dvignil v nebesa, razen Njega, ki je prišel iz nebes, to je Jezus. On je prišel iz nebes. In On nam v trenutku vstajenja pravi: ‘Prejmite Svetega Duha.’ On bo spremljevalec življenja, krščanskega življenja.

Evangelij spominja, da bomo pričevali o Kristusovem vstajenju, samo, če se bomo ‘rodili od zgoraj’. Če ne, bomo postali kot Nikodem, ki ni, čeprav je bil učitelj v Izraelu, razumel Jezusovih besed, ko je ta rekel, da se je potrebno ‘roditi se od zgoraj’, ‘roditi se iz vode in Duha’. To pomeni v resnici prepustiti vodstvo v svojem življenju Očetu, Jezusu in Svetemu Duhu. Pozor! Ne gre za to, da postanemo tako rekoč  ‘obsedeni’ kristjani. Ne, ampak normalni, preprosti, krotki, uravnovešeni kristjani, sposobni nenehno pustiti se preroditi Svetemu Duhu, dojemljivi za njegovo moč, notranje svobodni saj vas ‘veter’ Svetega Duha, ‘veje, kjer hoče’.

Ne more torej obstajati krščansko življenje brez Svetega Duha, ki je spremljevalec vsakega dne, je Očetov dar, je Jezusov dar. Prosimo Gospoda, naj nam podeli to zavedanje, da ne moremo biti kristjani brez hoje s Svetim Duhom, brez delovanja s Svetim Duhom, brez da bi dopustili, da je Sveti Duh voditelj našega življenja. Vprašati se moramo, kakšno mesto ima Sveti Duh v našem življenju, kajti skozi krščansko življenje ni mogoče hoditi brez Svetega Duha. Gospoda je treba prositi za milost, da bi razumeli, da je naš spremljevalec na poti Sveti Duh.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.