Novih duhovnih poklicev ne bo, dokler

Objavljeno: 17. 04. 2021

|

Kategorije: Družina

Novih <strong>duhovnih</strong> poklicev <em>ne bo, dokler</em> …

Na tretjo velikonočno nedeljo, 18. aprila 2021 začenjamo teden molitve za duhovne poklice, ki se zaključi z nedeljo dobrega pastirja, 25. aprila. Ta dan bo višek molitvenega slavja, ko se bomo pridružili svetovnemu dnevu molitve za duhovne poklice, za katerega je papež Frančišek napisal poslanico.

Ko molimo za duhovne poklice, imamo v mislih službeno duhovništvo in posvečeno življenje. Za ta pogumen korak se mladi človek odloči, ko v Bogu najde vir svoje sreče.

Ker pa smo v letu družine, si drznem trditi, da mlad človek ne more sam priti do te izkušnje in spoznanja. Če že, je to bolj izreden Božji poseg. Do tega pride namreč v družini, kjer je Bog izvir njihove sreče, ker so starši kot prvi odgovorili na Božji klic.

Na svetovnem srečanju družin l. 2015 v Filadelfiji je pastor dr. Rick Warren spregovoril o izviru sreče za človeka in za družino. Kdaj so družine zares polne veselja? Ko razumejo naslednje stvari.

Takšna družina razume, da jih Bog ljubi. On nas je ustvaril, ker nas je hotel. Bog uživa v ljubezni do nas. Naš problem ni v tem, da mi ne ljubimo Boga dovolj, ampak da ne razumemo, da nas On ljubi. Če to razumemo, ne moremo ne ljubiti Boga. On nas ljubi ne glede na to, kakšni smo in kako nepopolna je naša družina.

Cilj družine kot domače Cerkve je, da vsakemu članu pomaga razumeti namen, ki ga ima Bog z njim. Človek si ne more sam dati smisla, ker nihče sebe ne ustvari sam. Kdor hoče odkriti svoj namen, se mora pogovarjati s svojim Izumiteljem – Stvarnikom. Vse ima svoj pomen v Kristusu. Ustvarjeni smo od Boga in za Boga. Ne gre zame, vse se vrti okoli Boga. On ima dolgoročne načrte z nami.

Družina je srečna, ko razume, da je njen namen graditi karakter, osebnost. V nebesa ne bomo vzeli s seboj ne denarja, ne lastnine, ne nazivov … Vzeli bomo svoj karakter, osebnost. Ko preučujemo in premišljujemo karakter Jezusa Kristusa, nam On pomaga pri oblikovanju našega karakterja.

Duhovniški poklic se oblikuje v družini, ki razume, da se sreča skriva v služenju. Kako lahko služimo Bogu, ki ga ne moremo videti? Jezus pravi, da tako, da služimo bližnjemu: »Nosite bremena drug drugemu.«

Ko družina v svoje središče povabi Boga, že izpolnjuje svoje poslanstvo, čeprav ostaja nepopolna. Bog nas je dal na ta svet, da ga poznamo, da se ga naučimo ljubiti, da se naučimo služiti mu in da ga delimo. Deliti ga je naše poslanstvo. Vsem povedati dobro novico o Božji milosti. So namreč ljudje, ki ne bodo nikoli slišali dobre novice o njem, in mi – družine – smo edina biblija, ki jo bodo nekateri kadarkoli brali.

 

Luka Mavrič

Foto: Katoliška Cerkev

Povej naprej.