Petek, 23. april: Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje

Objavljeno: 18. 04. 2021

|

Petek, 23. april: Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje

Razumljivo je začudenje, saj Jezus hoče izzvati pri sodobnikih, pa tudi pri nas, vprašanje  kaj pomeni, ‘jesti Jezusovo meso in piti kri’? Je to samo podoba, način kako to izrazimo, simbol, ali nakazuje kaj stvarnega?

Da bi na to odgovorili, je potrebno zaznati, kaj se je dogajalo v Jezusovem srcu, ko je razlomil kruh za lačno množico. Ker je vedel, da bo za nas moral umreti na križu, se je Jezus poistovetil s tem razlomljenim razdeljenim kruhom, ki je zanj postal ‘znamenje’ žrtve, ki ga še čaka. Vse to doseže višek v Zadnji večerji, ko kruh in vino resnično postaneta njegovo Telo in njegova Kri.

Evharistijo nam je Jezus zapustil z zelo določenim namenom, da bomo mi lahko postali z Njim eno, saj pravi: ‘Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostane v meni in jaz v njem’. Ko ga uživamo postajamo kot On. To pa zahteva naš ‘da’, našo privolitev k veri.

Včasih glede svete maše slišimo sledeč ugovor: Zakaj bi šel k sveti maši vsako nedeljo? K maši grem grem, ko se mi gre, ko sem razpoložen in lahko molim. Toda evharistija ni neka zasebna molitev ali lepa duhovna izkušnja. Ni le preprosto spominjanje tega, kar je Jezus storil med zadnjo večerjo. Mi pravimo, da se bolje razume, da je evharistija ‘spomin’, oziroma dejanje, ki ponavzoča dogodek Jezusove smrti in vstajenja. Kruh je resnično njegovo darovano Telo za nas, vino je resnično njegova prelita Kri za nas.

Evharistija je Jezus sam, ki se ves daje za nas. Hraniti se z Njim in bivati v Njem med evharističnim obhajilom, če to storimo z vero, preoblikuje naše življenje, ga preoblikuje v dar Bogu in dar bratom. Hraniti se s tem ‘Kruhom življenja’ pomeni, vstopiti v skladnost z Jezusovim srcem, prevzeti njegove izbire, njegove misli, njegovo obnašanje. Pomeni vstopiti v prostor ljubezni ter postati oseba miru, odpuščanja, sprave in solidarne podelitve z drugimi. Isto je namreč delal Jezus.

Jezus pravi tudi: ‘Kdor jé ta kruh, bo živel vekomaj’. Da, če živimo v resničnem občestvu z Jezusom tu na zemlji, preidemo od smrti v življenje. Nebesa se začnejo ravno v tem občestvu z Jezusom. V nebesih nas že pričakuje Marija naša Mati. Naj nam ona izprosi milost, da se bomo vedno z vero hranili z Jezusom, Kruhom življenja.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.