Sobota, 24. april: Trda je ta beseda

Objavljeno: 18. 04. 2021

|

Sobota, 24. april: Trda je ta beseda

V resnici so vsi dobro razumeli Jezusov govor. Tako dobro, da ga niso več hoteli poslušati, saj je njegov govor postavil pod vprašaj njihovo miselnost. Vedno nas Jezusove besede postavijo pod vprašaj, pod vprašaj na primer pred duhom sveta, posvetnosti. Vendar pa je Jezus ponudil tudi ključ za premostitev težav, ključ, ki je sestavljen iz treh delov. Prvi je njegov božanski izvor. On je prišel iz nebes in se bo ponovno vrnil tja, ‘kjer je bil prej’. Drugi je ta, da njegove besede lahko razumemo samo po delovanju Svetega Duha, njega, ‘ki daje življenje’. Ravno Sveti Duh nam pomaga prav razumeti Jezusa. Tretji je ta, da je resnični vzrok nerazumevanja njegovih besed pomakanje vere: ‘Med vami so nekateri, ki ne verujejo’ pravi Jezus. Dejansko je ‘po tistem’, pravi evangelij, ‘veliko njegovih učencev odšlo stran’. Zaradi tega odpadništva Jezus ne odneha in ne ublaži svojih besed, še več, prisili jih, da izrecno izberejo, ali biti z Njim ali pa se ločiti od Njega. Dvanajsterim pa pravi: ‘Ali hočete tudi vi oditi?’

V tem trenutku Peter izpove v imenu apostolov svojo izpoved vere: ‘Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš’. Ne pravi ‘kam naj gremo?’, temveč ‘h komu naj gremo?’. Temeljni problem ni v tem, da bi zapustili začeto delo, temveč ‘h komu naj gredo’. Iz tega Petrovega vprašanja razumemo, da je zvestoba Bogu, vprašanje zvestobe osebi, s katero smo povezani v hoji po isti poti. Ta oseba je Jezus. Vse to, kar imamo na svetu, ne more nasititi naše lakote po neskončnosti. Potrebujemo Jezusa, biti z Njim, hraniti se pri njegovi mizi, z njegovimi besedami večnega življenja! Verovati v Jezusa, pomeni postaviti ga v središče, za smisel svojega življenja. Kristus ni nek dodatek, je ‘živi kruh’, nepogrešljiva hrana. Če smo vezani nanj z resničnim odnosom vere in ljubezni, to ne pomeni, da smo vklenjeni, temveč popolnoma svobodni, vedno na poti. Vsak od nas se lahko vpraša: Kdo je Jezus zame? Je ime? Je ideja? Ali pa je res zame tisti, ki me ljubi, ki je dal življenje zame, ki hodi z menoj? Kdo je Jezus zate? Si z Njim? Ga skušaš spoznati v njegovi besedi? Bereš vsak dan odlomek evangelija, da spoznaš Jezusa? Vsak naj si v tišini, v svojem srcu postavi vprašanje: Kdo je Jezus zame?

Marija naj nam pomaga ‘vedno iti’ k Jezusu, da bomo okušali svobodo, ki nam jo on ponuja in nam omogoča očistiti naše izbire posvetne navlake in strahu.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.