Papeževo video sporočilo za obhajanje Svetovnega dneva Zemlje

Objavljeno: 23. 04. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papeževo <EM>video sporočilo</EM> za obhajanje <strong>Svetovnega dneva Zemlje</strong>

Papež Frančišek je za spletni dogodek svetovnih voditeljev, ki je potekal 22. aprila, ob letošnjem Dnevu zemlje, pripravil video sporočilo.

Bratje in sestre!

Ob tem obhajanju Dneva zemlje se je vedno dobro spomniti stvari, ki smo jih povedali drug drugemu, da ne bodo padle v pozabo. Že nekaj časa se zavedamo, da si zemlja zasluži zaščito že zgolj zaradi tega, ker morajo človeške interakcije z Božjo biotsko različnostjo potekati z največjo pozornostjo in spoštovanjem: skrbeti moramo za biotsko različnost, skrbeti moramo za naravo. Med to pandemijo smo se naučili še veliko več. Pandemija nam je tudi pokazala, kaj se zgodi, ko se svet ustavi, ko naredi premor, pa čeprav samo za nekaj mesecev. In močan vpliv, ki ga ima to na naravo in na podnebne spremembe, ki je žalostno pozitiven, kajne, se pravi, povzroča škodo.

To nam dokazuje, da globalna narava potrebuje naše življenje na tem planetu. Vključuje vse nas, čeprav v mnogoterih, različnih in nedvoumnih oblikah. Tako nas še več nauči glede tega, kar moramo storiti, da bi ustvarili pravičen, nepristranski in varen planet z okoljskega vidika.

Če povzamemo, pandemija Covid-19 nas je naučila te soodvisnosti, te vzajemne delitve planeta. Obe globalni katastrofi, Covid in podnebje, kažeta, da nimamo več časa za čakanje. Da nas čas priganja in da, kakor nam je pokazal Covid-19, imamo sredstva, da se spoprimemo z izgubo. Imamo sredstva. Čas je za ukrepanje, na meji smo.

Rad bi ponovil star španski rek: »Bog odpušča vedno, ljudje odpuščamo kdaj pa kdaj, narava ne odpušča nikoli.« In kadar se sproži to uničevanje narave, ga je zelo težko zaustaviti.        Vendar imamo še vedno čas. In bolj žilavi bomo, če bomo delali skupaj, namesto da bi to delali sami. Sovražnost, ki jo doživljamo s pandemijo in ki jo že čutimo v podnebnih spremembah, nas mora spodbuditi, nas potisniti k inovacijam, k iznajdbam, k iskanju novih poti. Iz krize ne pridemo enaki, pridemo boljši ali slabši. To je izziv, in če ven ne bomo prišli boljši, hodimo po poti samouničenja.

Vsi vi, tudi jaz se vam pridružujem, pozovite vse voditelje sveta, naj delujejo pogumno, naj ravnajo pravično in ljudem vedno govorijo resnico, da se bodo ljudje znali zaščititi pred uničenjem planeta, da bodo znali zavarovati planet pred uničenjem, ki ga mi precej pogosto sprožimo.

Hvala vam za to, kar delate, hvala za vse dobre namene. Hvala, da ste se zbrali za vse in za blaginjo vseh.

 

 


Vir: Vatican News

Foto: posnetek zaslona

Obj.: M. B.

Povej naprej.