Veselje argentinskih škofov ob priznanju junaških kreposti Enriqueju Shawu

Objavljeno: 28. 04. 2021

|

Kategorije: Vera

<strong>Veselje</strong> argentinskih škofov ob priznanju <EM>junaških kreposti Enriqueju Shawu</EM>

Odobritev junaških kreposti argentinskemu Božjemu služabniku Enriqueju Ernestu Shawu navdaja Cerkev v Argentini z velikim veseljem.

Argentinski škofje z velikim veseljem sprejemajo priznanje junaških kreposti Božjemu služabniku Enriqueju Ernestu Shawu, družinskemu očetu, ki je umrl v Buenos Airesu leta 1962. Preteklo soboto je namreč papež Frančišek med avdienco s prefektom Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinalom Marcellom Semerarom, odobril izdajo več dekretov, med katerimi je tudi dekret o priznanju junaških kreposti Enriqueju Shawu, ki si je na področje podjetništva in v poslovni svet prizadeval vnašati načela evangelija in družbeni nauk Cerkve.

Monsinjor Santiago Olivera je v imenu Argentinske škofovske konference izrazil veliko zadovoljstvo škofov, da je do priznanja junaških kreposti Božjemu služabniku prišlo v letu družine, ki se obhaja ob peti obletnici apostolske spodbude Amoris laetitia. »Enrique Shaw je kot kristjan laik, družinski oče, zgleden mož in poslovnež znal v svoje vsakdanje življenje vključiti evangeljski klic k svetosti,« je zapisal v izjavi in izpostavil, da je vest o izdaji dekreta prispela na dan, ko nadškofija Buenos Aires, kjer se je začel postopek za kanonizacijo, obhaja praznik Matere Božje.

Argentinske vernike spodbujajo, naj še naprej molijo za priznanje domnevnega čudeža, ki bi se naj zgodil na priprošnjo Božjega služabnika Shawa in ki se ga sedaj proučuje na rimski ravni postopka. »Obnovimo svojo zaupno molitev za Božjo slavo in dobro našega naroda,« je še zapisal monsinjor Olivera in vernike pozval k vsakdanji molitvi, da bi tudi oni zmogli slediti stopinjam Božjega služabnika Enriqueja, ki je bil »radosten zgled krščanskega življenja preko svojega vsakdanjega prizadevanja v družini, pri delu, v podjetjih in v družbi«.

Enrique Ernesto Shaw je bil mož in oče devetih otrok. Rodil se je argentinskim staršem, 26. februarja 1921 v Parizu. Ko je bil star dve leti, se je družina preselila v Argentino. Kot fant se je pridružil argentinski mornarici, pozneje pa vstopil v svet podjetništva in industrije. Kot generalni direktor si je odločno podpiral delavce. Bil je član Katoliške akcije, ki ji je nekaj časa tudi predsedoval, in eden od ustanoviteljev Krščanskega družinskega gibanja. Leta 1952 je ustanovil Mednarodno zvezo združenj katoliških delodajalcev in Svetovno krščansko poslovno gibanje. Leta 1957 je zbolel za rakom in umrl 27. avgusta 1962 v Buenos Airesu, star komaj 41 let.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.