Beatifikacija venezuelskega »zdravnika revnih«

Objavljeno: 29. 04. 2021

|

Kategorije: Vera

<EM>Beatifikacija</EM> venezuelskega <strong>»zdravnika revnih«</strong>

V petek, 30. aprila, bo v Venezueli za blaženega razglašen Božji služabnik José Gregorio Hernández. Državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin se beatifikacije, ki bo potekala v venezuelski prestolnici Caracas, zaradi pandemije covida-19 ne bo udeležil, kot je to bilo sprava napovedano. Izraža pa upanje, da bi dogodek prispeval k poglobitvi vere in krščanskega življenja Venezuelcev, v posnemanju novega blaženega, k skupnemu spoprijemanju s humanitarno krizo in pri pospeševanju pluralnega in mirnega sobivanja, kot piše v izjavi vatikanskega tiskovnega urada. Sveto mašo z obredom beatifikacije bo daroval apostolski nuncij v Venezueli, monsinjor Aldo Giordano.

Beatifikacija »zdravnika revnih« bo potekala na Centralni venezuelski univerzi v Caracasu, kjer je Božji služabnik José Gregorio študiral, diplomiral in bil profesor ter raziskovalec na področju medicine. Organizacija dogodka je seveda močno odvisna od pandemije in njenih posledic. Da bi se upoštevalo vse varnostne zahteve, se slovesnosti ne bo moglo udeležiti veliko vernikov. Kot rečeno, je zaradi situacije covida-19 odpovedana tudi navzočnost kardinala Parolina, ki je v Venezueli vrsto let opravljal službo apostolskega nuncija.

Božji služabnik José Gregorio Hernández, ki je znan kot »zdravnik revnih«, je svojo vero in svoj poklic zdravnika živel kot služenje revnim. Rodil se je 26. oktobra 1864 v Isnotuju (Venezuela), umrl je 29. junija 1919 v Caracasu (Venezuela). Bil je frančiškanski tretjerednik in je v vsakem bolniku prepoznaval Jezusovo obličje. 29. junija 1919 ga je na poti v lekarno, kjer je hotel kupiti zdravila za neko ubogo žensko, zbil avtomobil. Umrl je v bolnišnici v Caracasu z besedami »O, Blažena Devica«.

Beatifikacija venezuelskega zdravnika Hernández se torej odvija v najprimernejšem trenutku, sredi svetovne krize in pandemije, v kateri sta še posebej vidni šibkost človeške narave in potreba po varovanju in ohranjanju celostnega zdravja. Ni boljšega balzama kot zatekati se v molitvi k priprošnji zdravnika revnih.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.