Petek, 7. maj: Ostanite v moji ljubezni

Objavljeno: 03. 05. 2021

|

Petek, 7. maj: Ostanite v moji ljubezni

Preden je šel Jezus na Oljsko goro, kjer je veliko trpel, je imel dolg govor pri zadnji večerji z učenci. Svetoval jim je močno stvar, zelo močno stvar in sicer: Ostanite v moji ljubezni. To je Jezusov nasvet učencem pred smrtjo. Je pa tudi nasvet, ki ga da vsakemu od nas. Vsakemu od nas namreč Jezus pravi: ‘Ostanite v moji ljubezni’. Vsak od nas se zato lahko v svojem srcu vpraša: Ali ostajam v Gospodovi ljubezni? Ali pa izstopim iz nje in iščem druge stvari, druge zabave, drugačna ravnanja…

Ostati v ljubezni pomeni narediti to, kar je Jezus storil za nas: On je dal življenje. On je bil naš služabnik, prišel je, da bi nam služil. Ostati v ljubezni pomeni služiti drugim. Biti v službi drugih. Kajti kaj je ljubezen?

Ljubezen ni to, kar pravijo v filmih. Ljubezen je nekaj drugega. Ljubezen je skrbeti za druge, nase naložiti njihova bremena. Ljubezen ni igranje violine in sama romantika. Ne. Ljubezen je delo.

Ljubezen je vedno delo za druge. Ljubezen se namreč pokaže v dejanjih in ne v besedah.

Vsakdo naj pomisli na svojo ljubezen v družini, soseski, v službi: ali je služenje drugim? Ali me skrbi za druge?

Torej ljubezen v dejanjih in ne v besedah.

Ko rečem: Jaz te ljubim, bi moralo slediti vprašanje, kaj pa narediš zame, če praviš, da me ljubiš’? Ljubezen vedno postavlja to vprašanje: Ljubim, kaj torej naredim?

Kje pa se bomo tega naučili? Od Jezusa. Zato se mi lahko vprašamo: Ali čakam druge z ljubeznijo?

Potem pa si pripravimo seznam vprašanj. Na primer: Ali je opravljanje ljubezen? Ne. Tisti, ki opravlja druge, ne ljubi. Govoriti o ljudeh ni ljubezen.

Nekdo bo rekel: ’Ljubim Boga, vsak mesec naredim pet devetdnevnic, delam to, to in to’. Kako pa je s tvojim jezikom? To je prav preizkusni kamen ljubezni. Ali ljubim druge? Da. Vprašaj pa se, kako je s tvojim jezikom. To ti bo pokazalo, kakšno temperaturo ima tvoja ljubezen. Pokazalo ti bo, ali je to prava ljubezen, ali pa le neka navidezna ljubezen.

Bog nas je prvi ljubil in nas vedno čaka z ljubeznijo. Ali ljubim prvi, ali pa čakam, da mi dajo nekaj, da bi potem ljubil?

Ljubezen je zastonjska, ljubi prva. Termometer, ki kaže mojo ljubezen, pa je jezik. Ne pozabite tega. Ko pred spovedjo ali doma opravljate spraševanje vesti, se vprašajte, ali ste storili, kar je rekel Jezus: Ostanite v moji ljubezni. Kako pa lahko vemo, če smo ostali v ljubezni? Poglejmo na naš jezik. Če sem slabo govoril o drugih, nisem ljubil.

Pomislite na to in se vsaj potrudite, da ne opravljate drugih. Vsi imamo pri roki: pomoč: ko ti pride na misel, da bi opravljal, se ugrizni v jezik! Jezik ti bo sicer otekel, gotovo pa ne boš več slabo govoril o drugih.

Prosimo Gospoda, da bi ostali v ljubezni ter da bi razumeli, da je ljubezen služenje in skrb za druge. Prosimo tudi za milost, da bi razumeli, da je termometer moje ljubezni do drugih moj jezik.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.