Katehetsko poslanstvo po novem posebna cerkvena služba

Objavljeno: 06. 05. 2021

|

<strong>Katehetsko poslanstvo</strong> po novem <em>posebna cerkvena služba</em>

Z vatikanskega Tiskovnega urada so sporočili, da bo 11. maja potekala predstavitev motu propria z naslovom »Antiquum ministerium«, s katerim bo katehetsko poslanstvo opredeljeno kot posebna cerkvena služba.

Papež Frančišek je leta 2018 v video sporočilu udeležencem mednarodnega simpozija za katehete poudaril, da gre pri njihovem poslanstvu za poklicanost: »Poklicanost je biti katehist, ne delati kot katehist.« Ob tem je dodal, da bi morala biti ta »oblika služenja v krščanski skupnosti« priznana kot »prava in pristna služba v Cerkvi«.

Novi dokument bosta 11. maja na Tiskovnem uradu Svetega sedeža predstavila nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, in msgr. Franz-Peter Tebart-van Elst, delegat za katehezo pri istem dikasteriju.

Z motu propriem bo torej formalno uvedena cerkvena služba katehista, s čimer se bo nadaljevalo vzpostavljanje evangelizacijske razsežnosti laikov, ki jo je želel drugi vatikanski koncil. Sveti oče je v omenjenem video sporočilu spomnil, da imajo kateheti v današnjem svetu, kjer prevladuje velika verska ravnodušnost odgovornost prvega oznanila: »Vaša beseda bo vedno prvo oznanilo, ki se bo dotaknilo srca in razuma mnogih oseb, ki pričakujejo srečanje s Kristusom. Dobro je poudariti, da je prvo oznanilo to, da je Jezus Kristus umrl in vstal iz ljubezni do Očeta, ki podarja vsem svoje odpuščanje ne glede na osebo – le če se odprejo in se pustijo spreobrniti.«

Kot je sveti oče poudaril tudi 30. januarja letos, ko je v avdienco sprejel člane Katehetskega urada Italijanske škofovske konference, morata kateheza in oznanilo v središče postaviti razsežnost skupnosti: »To je čas, v katerem smo poklicani biti obrtniki odprtih skupnosti, ki znajo ovrednotiti talente vsakogar. Je čas misijonarskih, svobodnih in nesebičnih skupnosti, ki ne iščejo pomembnosti in osebne koristi, ampak hodijo po poteh ljudi našega časa.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.