Četrtek, 13. maj: Gospodov vnebohod

Objavljeno: 10. 05. 2021

|

Četrtek, 13. maj: Gospodov vnebohod

Evangelij, nam predstavi trenutek dokončnega slovesa Vstalega od svojih učencev. Prizor je postavljen v Galilejo, v kraj, kjer jih je Jezus poklical naj hodijo za njim ter je ustvaril prvo jedro svoje nove skupnosti. Sedaj so ti učenci šli skozi ‘ogenj’ trpljenja in vstajenja. Ko so zagledali Gospoda vstalega so padli preden, nekateri pa so tudi dvomili.

Tej prestrašeni skupnosti izroča Jezus neizmerno nalogo – evangelizirati svet. To naročilo konkretizira z ukazom naj poučujejo in krščujejo v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Jezusov vnebohod je dejansko zaključek poslanstva, ki ga je Sin prejel od Očeta in začetek tega poslanstva Cerkve. Od tega trenutka Kristusovo navzočnost v svetu posredujejo njegovi učenci tistim, ki verujejo Vanj in ga oznanjajo. To poslanstvo bo trajalo vse do konca zgodovine in ga bo podpirala pomoč vstalega Gospoda, ki je zagotovil: ‘Jaz sem z vami vse dni do konca sveta’.

Jezus odide, gre v nebo, torej se vrne k Očetu, od katerega je bil poslan na svet. Opravil je svoje delo in se vrača k Očetu. Toda ne gre za dokončno ločitev, saj On na nov način ostane za vedno z nami. S svojim vnebohodom vstali Gospod pritegne pogled apostolov in tudi naš pogled v višave, da bi pokazal, da je cilj naše poti Oče. On sam je rekel, da gre, da nam prostor pripravi. Vendar pa Jezus ostane navzoč in delujoč v dogodkih človeške zgodovine z močjo in darovi svojega Duha, ki je ob vsakem od nas, četudi ga ne vidimo z očmi. On je! Spremlja nas, vodi nas, prime nas za roko ter nas dvigne, ko pademo. Vstali Jezus je blizu preganjanim in zapostavljenim kristjanom. Blizu je vsakemu, ki trpi. Vsem nam je blizu! Tudi danes je z nami tu! Gospod je z nami! Verjamete v to?  Še enkrat: Gospod je z nami!

Njegova navzočnost prinaša moč med preganjanji, tolažbo v trpljenju, pomoč v težkih situacijah, na katere naletita poslanstvo in oznanjevanje evangelija. Vnebohod nas spomni na to pomoč Jezusa in njegovega Duha, ki nam da zaupanje in gotovost med našim krščanskim pričevanjem na svetu. Razkrije nam tudi zakaj je Cerkev: Cerkev je zato, da oznanja evangelij, samo zato in veselje Cerkve je oznanjati evangelij! Cerkev smo vsi mi krščeni. Danes smo povabljeni bolje razumeti, kakšno veliko dostojanstvo in odgovornost nam je dal Bog, da ga oznanjamo in ga napravimo dostopnega človeštvu. To je naše dostojanstvo, to je največja čast v Cerkvi!

Na ta praznik vnebohoda, medtem ko gledamo v nebo, kamor je šel Kristus in sedi na Očetovi desnici, okrepimo svoje korake tu na zemlji in z navdušenjem ter pogumom nadaljujmo svojo pot, svoje poslanstvo pričevati in živeti evangelij v vsakem okolju. Dobro pa se tudi zavedamo, da vse to ni predvsem odvisno od naših moči, organizacijskih sposobnosti in od števila oseb. Samo z lučjo in močjo Svetega Duha lahko učinkovito izpolnimo svoje poslanstvo, da predstavimo in damo okušati drugim Jezusovo ljubezen in nežnost.

Prosimo Devico Marijo, naj nam pomaga, da bomo zrli nebeške dobrine, ki nam jih Gospod obljublja in postali vedno bolj verodostojne priče njegovega vstajenja in resničnega življenja.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.