Budimpešta: priprave na Mednarodni evharistični kongres v polnem teku

Objavljeno: 19. 05. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Budimpešta</strong>: priprave na <em>Mednarodni evharistični kongres</em> v polnem teku

Cerkev na Madžarskem se z velikim upanjem pripravlja na letošnji Mednarodni evharistični kongres. V središču bo vsekakor navzočnost papeža Frančiška, ki bo v Budimpešti daroval sklepno sveto mašo.

Na Madžarskem se je začel zadnji del priprav na prihodnji Mednarodni evharistični kongres, ki bo potekal v Budimpešti, od 5. do 12. septembra 2021. Dogodek je bil sprva načrtovan za lansko leto, a je zaradi pandemije moral biti prestavljen na letošnje leto. Z velikim navdušenjem se pričakuje tudi papeža Frančiška, ki bo 12. septembra daroval mašo na Trgu herojev.

 

Kot zatrjujejo organizatorji, gre za pomembno sporočilo, saj je bil zadnji papež na evharističnem kongresu navzoč pred 21. leti, in sicer Janez Pavel II. v Rimu. Papeže so na evharističnih kongresih običajno zastopali njihovi predstavniki, zadnja leta pa so romarjem namenjena tudi posebna video sporočila. Priprave na letošnji kongres se torej odvijajo v znamenju »velikega upanja«, tudi zaradi vidnega zmanšanja števila okužb s koronavirusom in vedno več  cepljenih oseb.

52. Mednarodni evharistični kongres v Budimpešti se bo začel 5. septembra s slovesno sveto mašo na Trgu herojev. Od 6. do 10. septembra bo osrednji kraj dogajanja Hungexpo v Pešti, kjer bodo poleg evharističnega obhajanja potekala različna pričevanja in predavanja. Predvidena je prisotnost škofov z vseh petih celin, med njimi kardinal Andrew Yeom Soo-jung, nadškof Seula v Južni Koreji; nadškof Ria de Janeira, kardinal Orani João Tempesta; kaldejski patriarh v Iraku, kardinal Louis Raphael Sako; in nadškof Piero Marini, predsednik Papeškega odbora za mednarodne evharistične kongrese. Program kongresa vključuje tudi številne kateheze, razne razstave in druge kulturne dogodke ter srečanje za mlade.

Kardinal Péter Erdő, nadškof v Budimpešti, bo 11. septembra na Trgu Kossuth obhajal sveto mašo, ki ji bo sledila procesija s plamenicami do Trga herojev. Tu bo naslednji dan papež Frančišek daroval sklepno sveto mašo. Sodeloval bo 120 članski orkester Madžarske narodne opere z zborom ter pevci, ki bodo prišli s celotne Madžarske – vsega skupaj 2080 oseb. Vse dogodke bo mogoče spremljati tudi v znakovnem jeziku.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash, Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.