Papežev video: Projekt, ki naj bi trajal nekaj mesecev, se nadaljuje že pet let v 23-ih jezikih

Objavljeno: 28. 05. 2021

|

<strong>Papežev video</strong>: Projekt, ki naj bi trajal nekaj mesecev, se nadaljuje že <em>pet let v 23-ih jezikih</em>

Letos mineva pet let od začetka pobude »Papežev video«, ki vsak mesec predstavi molitvene namene svetega očeta. Pater Frédéric Fornos, mednarodni direktor Papeževe svetovne mreže molitve, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal več o projektu ter poudaril, da je le-ta vedno bolj priljubljen zato, ker gre za preprost način, ki omogoča, da se verniki čutijo v občestvu z vso Cerkvijo.

P. Fornos o papeževih molitvenih namenih za leto 2022

Pred petimi leti, ko se je vse skupaj začelo, p. Fornos ni pričakoval, da bo projekt tako uspešen. Mislil je namreč, da bo trajal le nekaj mesecev, največ eno leto, medtem ko se po petih letih še vedno nadaljuje. Približno enominutne videe, v katerih papež vsak mesec predstavi svoje molitvene namene, si je na družbenih omrežjih ogledalo okoli 155 milijonov ljudi. O njih piše tudi mednarodni tisk, do sedaj je bilo objavljenih več kot 17.000 člankov. K uspehu so pripomogla predvsem vatikanska družbena omrežja, saj projekt že od začetka poteka tudi v sodelovanju z Vatican Media.

Ključ do uspeha: papeževa spodbuda

Ideja o kratkem in preprostem videu, s katerim bi se papež Frančišek dotaknil src vernikov po vsem svetu ter jih spodbudil, da bi se pridružili molitvi, se je rodila ob koncu jubileja usmiljenja leta 2016. Papeževa svetovna mreža molitve je želela najti nov jezik, s katerim bi pomagala, da bi vsi molili za namene svetega očeta. »Želeli smo razložiti, zakaj je pomembno na primer moliti za človeško bratstvo ali za mir, kot nam je naročil papež,« je poudaril p. Fornos ter dodal, da je ključ do uspeha dejstvo, da je papež tisti, ki nas vsakokrat spodbudi s svojimi besedami.

Moliti s papežem preko mobilne aplikacije ‘Click To Pray’

O priljubljenosti Papeževega videa priča tudi dejstvo, da je preveden v 23 jezikov, med drugim tudi v slovenščino, filipinščino in majevski jezik kekči. Za slednjega niso prosili organizatorji, ampak sami ljudje iz Gvatemale in Belizeja. Papežev video si ogledajo mnogi mladi in ga delijo na različnih družbenih platformah. To je eden izmed načinov, da se čutijo v občestvu s svetim očetom in s poslanstvom Cerkve.

Ustvarjanje občestva v različnosti

Ob Papeževem videu se je oblikovala prava skupnost, po objavi vsakič dobijo različne odmeve z vsega sveta. Mnogi podajo svoje komentarje, povejo, kako jim video pomaga moliti. Po Fornosovih besedah je ganljivo videti, kako se ustvarja občestvo v kulturni in jezikovni različnosti ter občutljivosti. Ta pobuda prav tako pomaga odkriti moč skupne molitve za potrebe sveta in za poslanstvo Cerkve.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.