Petek, 18. junij: Ne nabirajte si zakladov na zemlji

Objavljeno: 11. 06. 2021

|

Petek, 18. junij: Ne nabirajte si zakladov na zemlji

Gre za nasvet o previdnosti, kajti zemeljski zakladi niso nekaj gotovega: uničijo se ali pa pridejo tatovi in jih odnesejo. Jezus govori o treh vrstah zakladov. Prvi zaklad: zlato, denar, bogastvo. A glede tega ne moreš biti varen, saj te lahko oropajo. Tudi naložbe ne predstavljajo varnosti, daj se lahko zruši borza in ostaneš brez vsega. Ta vrsta bogastva je zelo nevarna. Res je sicer, da z bogastvom lahko naredimo tudi mnogo dobrega, vzdržujemo družino, a če ga nekdo kopiči kot zaklad, ti ukrade dušo.

Druga vrsta bogastva je nečimrnost: zaklad prestiža, želja, da bi te drugi videli. Jezus to držo vedno obsodi. Nečimrnost ne služi ničemur, ampak pokončuje. Sv. Bernard pravi: ‘Tvoja lepota se bo končala in postala hrana črvom.’

Tretji zaklad pa je ponos, oblast. Oblast je minljiva. Mnogo velikih, nadutih ljudi, ki so bili na oblasti, je končalo v anonimnosti, bedi ali zaporu. Ne kopičimo denarja, nečimrnosti, ponosa, oblasti! Ti zakladi ničemur ne služijo.

Gospod nas prosi, naj si nabiramo zaklade v nebesih. Tu je Jezusovo sporočilo: Če je tvoj zaklad v premoženju, nečimrnosti, oblasti, ponosu, bo tvoje srce vklenjeno. Tvoje srce bo suženj bogastva, nečimrnosti, ponosa. Kar Jezus želi, je, da imamo svobodno srce. To je sporočilo današnje Božje besede. Jezus nas prosi, naj imamo svobodno srce, govori nam o svobodi srca. Svobodno srce pa lahko imamo samo, če imamo zaklade v nebesih. Ti pa so: ljubezen, potrpežljivost, služenje drugim, čaščenje Boga. To je pravo bogastvo, ki ga ni mogoče ukrasti.

Zasužnjeno srce ni svetlo srce, ampak je mračno. In če nabiramo zaklade na zemlji, nabiramo temo, ki ničemur ne služi. Te vrste zakladov nam ne dajejo veselja, predvsem pa nam ne dajejo svobode. Svobodno srce pa je svetlo srce, ki razsvetljuje tudi druge in nam kaže pot, ki vodi k Bogu: svetlo srce, ki ni vklenjeno; srce, ki gre naprej in se zna tudi postarati, kot se stara dobro vino. Srce, ki pa ni svetlo, je kot slabo vino: ko čas mineva, se še bolj pokvari in postane kislo.

Naj nam Gospod podeli to duhovno preudarnost, da bomo dobro razumeli, kje je naše srce in na kateri zaklad je navezano. Prav tako naj nam podeli moč, da ga bomo – če je vklenjeno – spodbudili, da bo postalo svobodno in svetlo; in naj nam podeli tisto lepo srečo Božjih otrok, tisto resnično svobodo.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Povej naprej.