Pomoč vzhodnim Cerkvam: V središču Sveta dežela in Bližnji vzhod

Objavljeno: 22. 06. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Pomoč <strong>vzhodnim Cerkvam</strong>: <em>V središču Sveta dežela in Bližnji vzhod</em>

Začelo se je 94. plenarno zasedanje Združenja agencij za pomoč vzhodnim Cerkvam (ROACO), ki deluje pod okriljem Kongregacije za vzhodne Cerkve.

Od ponedeljka, 21. junija, do četrtka, 24. junija, poteka plenarno zasedanje Združenja agencij za pomoč vzhodnim Cerkvam (ROACO). Kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve in predsednik ROACO, bo v torek, 22. marca, daroval sveto mašo, med katero se bo molilo za vse dobrotnike, ter se Gospodu in priprošnji Božje Matere izročilo potek zasedanja. Posebej pa se bo molilo za države, ki še naprej trpijo zaradi nasilja ter socialne in politične nestabilnosti, ki jo je pandemija še poslabšala.

V torek bodo razprave namenjene razmeram v Sveti deželi, o čemer bodo govorili latinski patriarh v Jeruzalemu Pierbattista Pizzaballa, kustos Svete dežele Francesco Patton ter podkancler univerze v Betlehemu Peter Bray. Popoldne bodo udeleženci razpravljali o razmerah v Etiopiji, Armeniji in Gruziji, o čemer bosta govorila apostolska nuncija Antoine Camilleri in José Avelino Bettencourt.

V sredo v ospredju situacija na celotnem Bližnjem vzhodu. Govorili bodo tajnik za odnose z državami Paul Richard Gallagher ter papeški predstavniki v Siriji kard. Mario Zenari, v Libanonu Joseph Spiteri in v Iraku Mitja Leskovar.

Plenarnega zasedanja se udeležujejo tudi predstavniki katoliških agencij, ki so del ROACO, zaposleni na Kongregaciji za vzhodne Cerkve, predstavniki Oddelka za odnose z državami na Državnem tajništvu in nekaterih drugih dikasterijev.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.