Papeževo pismo katoliškim patriarhom Bližnjega Vzhoda ob dnevu molitve za mir

Objavljeno: 28. 06. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papeževo pismo <strong>katoliškim patriarhom Bližnjega Vzhoda</strong> ob <EM>dnevu molitve za mir</EM>

Papež Frančišek je ob dnevu molitve za dar miru na Bližnjem Vzhodu in posvetitve Sveti Družini poslal svoje pismo katoliškim patriarhom Bližnjega Vzhoda.

Papež Frančišek

Apostolsko pismo papeža Frančiška

Blaženosti,
dragi bratje v Kristusu.

Z veseljem sem sprejel vaše povabilo, naj se združim z vami v tem posebnem dnevu, ko vsak izmed vas obhaja božansko liturgijo s svojimi verniki, da bi Gospoda prosili za dar miru na Bližnjem Vzhodu in ga posvetili Sveti Družini.

Od začetka svojega papeževanja sem se skušal približati vašemu trpljenju, bodisi tako da sem najprej postal romar v Sveto deželo, potem v Egipt, v Združene arabske emirate in končno pred nekaj meseci v Irak, bodisi tako, da sem celotno Cerkev povabil k molitvi in konkretni solidarnosti s Sirijo, z Libanonom, ki sta tako trpela zaradi vojne in zaradi družbene, politične in gospodarske nestabilnosti. Dobro se spominjam srečanja 7. julija 2018 v Bariju in se vam zahvaljujem, ker z današnjim zbiranjem pripravljate srca za sklic v Vatikanu, 1. julija, skupaj z vsemi voditelji Cerkva v cedrovi deželi.

Sveta Družina Jezusa, Marije in Jožefa, za katero ste se odločili, da ji boste posvetili Bližnji vzhod, dobro predstavlja vašo identiteto in vaše poslanstvo. Ona je predvsem varovala skrivnost učlovečenja Božjega Sina, oblikovala se je okoli Jezusa in zaradi Njega. Podarila nam ga je Marija s svojim „da“ na angelovo oznanilo v Nazaretu, sprejel ga je Jožef, ki je tudi v spanju ostal poslušen Božjemu glasu in bil pripravljen izpolniti njegovo voljo, ko se je prebudil. Skrivnost ponižnosti in odpovedi, kot v rojstvu v Betlehemu, ki so jo spoznali majhni in oddaljeni, ki pa so ji stregli po življenju tisti, ki so bili bolj navezani na zemeljsko oblast, kot pa da bi se čudili zaradi izpolnjene Božje obljube. Da bi obvarovala Besedo, ki je postala meso, sta se Jožef in Marija podala na pot, šla v Egipt, ponižnosti rojstva v Betlehemu pridružila pomanjkanje ljudi, ki so prisiljeni emigrirati. Vendar sta na ta način ostala zvesta njuni poklicanosti in sta nezavedno predhajala usodo izključenosti in preganjanja, ki jo bo doživljal Jezus, ko bo odrasel, ki pa bo razkrila očetov Odgovor na velikonočno jutro.

Posvetitev Sveti Družini prav tako poziva vsakega izmed vas, da kot posamezniki in kot skupnosti odkrijete svojo poklicanost biti kristjani na Bližnjem Vzhodu, ne samo z zahtevo po priznanju vaših pravic kot prvotnih državljanov teh ljubljenih dežel, ampak tudi s tem, da živite svoje poslanstvo varuhov in prič prvih apostolskih začetkov. Med svojim potovanjem v Irak sem dvakrat uporabil podobo preproge, ki jo znajo stkati spretne roke mož in žena Bližnjega Vzhoda in ustvariti natančno geometrijo in dragocene podobe, ki so sad številnih niti, ki samo skupaj, druga ob drugi postanejo umetnina. Če nasilju, zavisti, delitvam uspe raztrgati samo eno teh niti, je ranjena in pokvarjena celota. V tem trenutku človeški načrti in dogovori zmorejo zelo malo, če ne zaupamo v zdravilno Božjo moč. Ne skušajte se odžejati pri izvirih, ki so zastrupljeni s sovraštvom, ampak pustite, naj brazde polja vašega srca namaka rosa Duha, kakor so delali veliki svetniki vaših tradicij: koptske, maronitske, melkitske, sirske, armenske, kaldejske, latinske.

Koliko civilizacij in gospostev je nastalo, se razcvetelo in potem propadlo, skupaj z njihovimi občudovanje vrednimi deli in osvojitvami ozemelj: vse je minilo. Od našega očeta Abrahama pa je Božja beseda ostajala svetilka, ki je razsvetljevala in razsvetljuje naše korake.

Mir vam zapustim, svoj mir vam dam, je rekel vstali Gospod učencem, ki so bili še vedno prestrašeni v dvorani zadnje večerje po veliki noči. Ko se vam zahvaljujem za vaše pričevanje in vaše vztrajanje v veri, vas tudi jaz vabim, da živite preroštvo človeškega bratstva, ki je bilo v središču mojih srečanj v Abu Dabiju in v Najafu, kakor tudi v moji okrožnici Vsi smo bratje.

V resnici bodite sol vaših dežel, dajajte okus družbenemu življenju v želji, da prispevate k graditvi skupnega dobrega v skladu s tistimi načeli družbenega nauka Cerkve, ki ga je tako potrebno spoznati, kakor je poudarila posinodalna apostolska spodbuda Cerkev na Bližnjem Vzhodu in kot ste se želeli spomniti z obhajanjem sto tridesetletnice okrožnice Rerum Novarum.

Ko iz vsega srca podeljujem apostolski blagoslov vsem, ki sodelujejo pri tem obhajanju in tistim, ki ga bodo spremljali preko medijev, vas prosim, da molite zame.

Rim, sv. Janez v Lateranu, 27. junija 2021.
Frančišek

 


Vir: Vatican News

Foto: M. B.

Obj:. M. B. 

Povej naprej.