Torek, 6. julij: Žetev

Objavljeno: 30. 06. 2021

|

Torek, 6. julij: Žetev

Množice je Gospod videl kot polja zrele pšenice, zato pravi: »Prosite Gospoda, naj pošlje delavcev na svojo žetev.« Ti delavci ne žanjejo za lastno žetev, ampak za Gospodovo. Žetev tudi ni odvisna od njihovega truda in njihovih zaslug.
Ko se je poslanstvo duhovnih poklicev otežilo z vrsto drugih nalog, se je zameglila resnična podoba tistih, ki naj bi vodili in hranili Božje ljudstvo. Kljub vsemu  smo imeli vrsto menihov, škofov, duhovnikov, redovnic in redovnikov, duhovnih mater in očetov, ki so ves čas pasli z Gospodovim srcem, z Njegovo ljubeznijo in Njegovim usmiljenjem in želi za večni blagor in mir mnogih.

Danes pa se zdi, da primanjkuje duhovniških in redovniških poklicev. Ko na poseben način molimo v ta namen, nas molitev sama postavlja v odnos z Gospodom žetve in je sploh nemogoče moliti, ne da bi prisluhnili, kaj nam Gospod govori ravno s tem pomanjkanjem duhovnih poklicev. Mi sicer lahko tudi v molitvi trmasto vztrajamo in se z vsemi močmi trudimo, da bi spet dobili ljudi, s katerimi bi zapolnili vrzeli . Vendar ko vstopimo v molitev, se odpremo Gospodovi volji, ki je za nas vedno odrešenjska. In morda zaslutimo, da nam Gospod govori prav preko zgodovinskih dejstev. Vse, kar se dogaja, ima vedno svoj smisel v tem, da se mi bolj združimo z Njim in med seboj v Njem. In ta združitev z Njim in v Njem je pravzaprav naša udeležba pri Kristusovem občestvu z Očetom. To je tudi temelj vsake poklicanosti v Cerkvi. Mogoče nas Gospod vabi k spreobrnjenju, da se na poti odrešenja pomaknemo naprej. Mogoče nas z vesoljno Cerkvijo kliče, da opustimo določene vizije Cerkve, ker je čas dozorel za nove načine, kjer Cerkev kot neko zakramentalno, občestveno življenje deluje kot sol, kvas in luč. In v tej novi viziji Cerkve, mogoče tudi duhovni poklici dobivajo novo podobo in so dejansko spet bolj vezani na žetev.
Prosimo in molimo, da nam Gospod pokaže, kakšnih delavcev zares potrebuje njegova žetev.

Prosimo, da bi sploh spoznali, v čem je Njegova žetev in v čem se mu množice smilijo. Gospodova žetev je namreč žetev tistega življenja, ki ga Njegova beseda po Svetem Duhu vceplja v nas kot življenje v Kristusu.

Molitev nas bo rešila nevarnosti, da bi pred Njegovo vizijo postavili našo lastno vizijo, naše načrte, naše naloge in potrebe.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Povej naprej.