Papeževo video sporočilo udeležencem mednarodnega srečanja: Znanost za mir

Objavljeno: 02. 07. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papeževo video sporočilo udeležencem <strong>mednarodnega srečanja</strong>: <em>Znanost za mir</em>

Papež Frančišek je poslal video sporočilo udeležencem mednarodnega srečanja »Znanost za mir« ob jubileju sv. Gabriela, ki poteka v organizaciji škofije Teramo-Alatri 2. in 3. julija, preko kanala Youtube.

Rad bi se zahvalil organizatorjem srečanja »Znanost za mir« ob jubileju sv. Gabriela, katerega svetišče se nahaja na pobočju Gran Sassa, sedeža nacionalnih laboratorijev za jedrsko fiziko.

Pozdravljam akademske in znanstvene oblasti, goste nacionalnih in evropskih ustanov in vse može in žene, ki se ukvarjajo z znanstvenim raziskovanjem.

Med njimi želim omeniti prof. Antonia Zichichija, predsednika Svetovne federacije znanstvenikov, ki je ob tej priložnosti prejel najvišje odlikovanje Univerze v Teramu in ki svoje življenje še naprej posveča razvoju znanosti in oblikovanju novih generacij.

Dragi in ugledni znanstveniki, vaše srečanje je velik dar upanja za vse človeštvo. Bolj kot kdaj koli čutimo potrebo po ponovnem zagonu znanstvenega raziskovanje, da bi se soočili z izzivi sodobne družbe. Vesel sem, da ravno škofijska skupnost v Teramu spodbuja to srečanje in tako izpričuje, da ne more in ne sme biti nasprotja med vero in znanostjo.

Kot sem omenil v okrožnici Vsi smo bratje, je nujno »poznati resničnost, da bi skupaj gradili« (204). Da bi željo po znanju, ki je skrita v srcu vsakega moškega in ženske, povečali in razvili, je potrebno, da znanstveno raziskovanje da svoje rezultate na razpolago vsem, pri čemer išče vedno nove oblike sodelovanja, podelitve rezultatov in oblikovanja mrež.

Poleg tega »ne smemo prezreti – sem spomnil v okrožnici – tveganja, da bi znanstveni napredek imeli za edini možen pristop k razumevanju vidika življenja, družbe in sveta« (VB 204).

Izkušnja izrednih zdravstvenih razmer je še bolj in na nek način celo bolj nujno pozvala svet znanosti, naj znova premisli o perspektivah preprečevanja, terapije in zdravstvene organiziranosti ob upoštevanju antropoloških ozadij, ki so povezana s družbenostjo in kakovostjo odnosov med družinskimi člani, predvsem pa med generacijami.

Nobeno znanstveno vedenje ne sme hoditi samo in se imeti za samozadostno. Zgodovinska resničnost je vedno bolj enotna (prim. VB št. 204) in ji je treba služiti v pluralnosti znanja, ki v svoji specifičnosti prispeva k rasti nove kulture, ki je sposobna graditi družbo s pospeševanjem dostojanstva in razvoja vsakega moškega in vsake ženske.

Pred novimi izzivi je vam, dragi prijatelji in prijateljice znanosti,– da, vam! – zaupana naloga pričevanja, kako je mogoče vzpostaviti novo družbeno vez, tako da se zavzamete, da boste znanstveno raziskovanje približali celotni skupnosti, od krajevne do mednarodne, in da skupaj lahko premagamo vsak konflikt.

Znanost je odličen vir za izgradnjo miru!

Prosim vas, da spremljate oblikovanje novih generacij, tako da jih učite, naj se ne bojijo napora raziskovanja. Celo Učitelj se pusti iskati: V vsakogar vliva gotovost, da kdor iskreno išče, najde resnico. Sprememba dobe zahteva nove učence znanja in vi, dragi znanstveniki, ste učitelji nove generacije graditeljev miru.

Zagotavljam vam, da sem vam blizu in da vam je blizu vsa Cerkev z molitvijo in spodbudo.

 


Vir: Vatican News

Foto: posnetek zaslona

Obj.: M. B.

Povej naprej.