Spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem

Objavljeno: 28. 07. 2021

|

Kategorije: Cerkev v Sloveniji

<EM>Spominska slovesnost</EM> pri <strong>Ruski kapelici</strong> pod Vršičem

V petek, 30. julija 2021, ob 18. uri bo na trgu pred župnijsko cerkvijo Vnebovzetja Device Marije Mešani pevski zbor Kranjska Gora imel koncert, nato ob 19.00 bo v cerkev slovesna sveta maša za umrle v nesreči na Vršiču in padle v prvi svetovni vojni. Pri sveti maši bodo prisotne delegacije Ruske pravoslavne cerkve, Srbske pravoslavne cerkve, Evangeličanske in Katoliške cerkve.

V prostorih hotela Ramada Resort v Kranjski Gori je v soboto, 31. julija 2021, na ogled priložnostna razstava dr. Uroša Koširja, poimenovana »Vršičin raziskovanje dediščine 1. svetovne vojne«, ki je nastala v okviru raziskovalnega projekta »Med vojno in mirom – Arheologija Vršiča kot zaledja prve svetovne vojne in stičišča svobode, ujetništva, kultur, narodov in verstev«.

V soboto, 31. julija 2021, ob 10.00 bo spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem. Častni pokrovitelj spominske slovesnosti in slavnostni govornik je podpredsednik Vlade Republike Slovenije, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter sopredsednik Medvladne slovensko-ruske komisije za gospodarsko sodelovanje Zdravko Počivalšek. Na spominski slovesnosti bodo prisotni tudi visoki predstavniki Ruske federacije. Tradicionalna spominska slovesnost je v letošnjem letu posvečena pomembnim obletnicam in zgodovinskim srečanjem na slovenskih tleh, prireditev pa bodo z glasbo popestrili mednarodno priznani umetnik Vasko Atanasovski in Ariel Vei Atanasovski ter Moskovski kozaški zbor. Slovesnost pri kapelici bo zaključila spominska molitev, ki jo bo vodil dostojanstvenik Ruske pravoslavne Cerkve.

Ruska kapelica je postavljena v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Kapelica je urejena v pravoslavnem slogu, ki izraža vero vojakov, ki so na tem mestu preminili. Zgradili so jo leta 1916. Ob njej je tudi grobnica vojakov. Spomenik na grobu je v obliki piramide z napisom v ruščini: »Sinovom Rusije«. Natančno število umrlih vojakov ni znano, domneva pa se, da je med gradnjo ceste umrlo od 170 do 300 ruskih in od 10 do 80 avstrijskih vojakov.

Informacije: http://drustvo-sloru.si/language/sl/spominska-slovesnost-pri-ruski-kapelici-2021/

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Katoliška Cerkev

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.