Svetovno srečanje družin: uradno podobo naslikal p. Marko Ivan Rupnik

Objavljeno: 02. 08. 2021

|

Svetovno srečanje družin: <strong>uradno podobo</strong> naslikal <EM>p. Marko Ivan Rupnik</EM>

Marko Ivan Rupnik – umetnik, teolog in idejni vodja Centra Aletti – je naslikal uradno podobo X. Svetovnega srečanja družin, ki bo imelo svoje središče v Rimu od 22. do 26. junija 2022.

Simbolična podoba dogodka, ki jo je ustvaril p. Rupnik

Slika, na kateri prevladujejo tople barve, je velika 80×80 cm in je naslikana z vinilnimi barvami na mavcu, ki je nanesen na les. Naslov dela je: »Ta skrivnost je velika.«

Za ozadje podobe je bil izbran prizor svatbe v galilejski Kani. Na levi strani se kažeta ženin in nevesta, prekrita s tančico. Obraz služabnika, ki naliva vino, ima po starokrščanski ikonografiji poteze sv. Pavla. On z roko odmakne tančico in v zvezi z zakonsko zvezo vzklikne: »Ta skrivnost je velika; jaz pa pravim: glede Kristusa in glede Cerkve« (Ef 5,32). Podoba tako razodeva, kako je zakramentalna ljubezen med moškim in žensko odsev neločljive ljubezni in edinosti med Kristusom in Cerkvijo: Jezus preliva svojo kri zanjo. »V Kani – pojasnjuje p. Rupnik – se v spremenitvi vode v vino odprejo obzorja zakramenta, to je prehoda od vina v Kristusovo kri.« »Pavel namreč nataka isto kri, ki jo nevesta zbira v kelih.«

»Upam – poudarja umetnik in teolog – da bomo preko te majhne podobe lahko razumeli, da je za nas kristjane družina izraz zakramenta zakona in to popolnoma spremeni njegov pomen, saj zakrament vedno vključuje spremenitev.« V krščanskem zakonu se namreč ljubezen med zakoncema spremeni, ker postane deležna ljubezni, s katero Kristus ljubi Cerkev. V tem smislu ima zakon eklezialno razsežnost in je neločljiv od Cerkve.

Video s katehezo in pojasnilom avtorja je objavljen na spletni strani YouTube rimske škofije.

Slika p. Rupnika, ki je priložena in je na voljo na Spletni strani rimske škofije, je tretji simbol, ki je bil objavljen, po molitvi in logotipu, kot pastoralno sredstvo za pripravo in za pot družin proti Svetovnemu srečanju 2022.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B

Povej naprej.