Pismo slovaških škofov v pripravi na papežev obisk: Potrebujemo njegovo moč

Objavljeno: 09. 08. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Pismo</strong> slovaških škofov v pripravi na papežev obisk: <em>Potrebujemo njegovo moč</em>

Papež Frančišek se bo po zaključku mednarodnega evharističnega kongresa v Budimpešti odpravil na apostolski obisk Slovaške, ki bo potekal od 12. do 15. septembra. V pripravi na ta izreden dogodek so se slovaški škofje na vernike obrnili s pastoralnim pismom. V njem so jih spomnili na starodavne krščanske korenine ljudstva ter zaželeli, da bi povezanost, poglobitev evangeljskih vrednot ter izročitev Mariji, zavetnici države, vodile narod, da bi se mogel duhovno in civilno prenoviti.

Škofje so Slovake povabili k duhovni pripravi na srečanje s svetim očetom ter hkrati spomnili na zadnji obisk Petrovega naslednika: to je bil Janez Pavel II. pred osemnajstimi leti. Od tedaj po njihovih besedah poteka generacijska sprememba in razvoj družbe napreduje vedno hitreje. Pastirji ob tem pozivajo k razmisleku glede tega, kakšna je država danes in kakšno želijo v prihodnosti.

Slovaška je ponosna na svoje korenine, ki segajo čas v Cirila in Metoda, ter na svoj položaj duhovnega mostu med Zahodom in Vzhodom v svojem latinskem in bizantinskem katoliškem občestvu. Škofje spominjajo, da prvi oznanjevalci vere, oblikovalci jezika, »prebuditelji«, misijonarji, mučenci, disidenti pripadajo slovaški Cerkvi, pa tudi slovaškemu ljudstvu. »Naša zgodovina brez katoliške Cerkve ne bi bila to, kar je,« nadalje beremo v pastirskem pismu, ki spominja na besede sv. Janeza Pavla II. na Slovaškem. Kljub temu pa v tej deželi prav tako delujejo pravoslavna cerkev in cerkvene skupnosti, rojene iz reformacije. K duhovnemu izročilu države je prispevala tudi judovska skupnost. Zaradi procesa sekularizacije raste velik del družbe, ki si, kljub temu, da je versko neopredeljen, prizadeva sodelovati pri dejavnostih, ki zadevajo javne interese, skupno dobro.

 »Papež nas bo opogumil v veri, ki sta jo oslabila potrošništvo in individualizem«

Škofje nadalje v pismu vernike vabijo, naj poglobijo učiteljstvo papeža Frančiška. V roke naj vzamejo Sveto pismo, se srečajo z Jezusom v evangeliju, se ustavijo ob apostolskem pismu Patris corde o svetem Jožefu. Prav tako poudarijo, da se je pomembno obračati k Mariji, zavetnici Slovaške, ki jo v ljudski duhovnosti imenujejo »Mati sedem žalosti«, in katere praznik  obhajajo ravno z državnim praznikom 15. septembra ter s tradicionalnim romanjem, ki se ga bo letos udeležil tudi papež. »Sprejmimo ga z veseljem – spodbujajo slovaški škofje dober mesec pred obiskom – prav tako pa se tudi duhovno razpoložimo ter s pozornostjo pričakujmo njegove besede. Je papež, ki je ljubljen in priljubljen, vendar je tudi Peter našega časa, skala, na katero je Kristus postavil svojo Cerkev, ki je »peklenska vrata ne bodo premagala«. Papežu Frančišku je danes zaupana naloga, da potrdi svoje brate v veri: »To moč zelo potrebujemo. Ne ostanimo na površini,« še zapišejo škofje.

Obnovljeno veselje in enotnost

Ob koncu izrazijo svoje upanje, da bo papežev obisk pomenil obnovljeno veselje, ki bo razbremenilo razpoloženje spričo »težkih novic«, utrujenosti, nezaupanja, ravnodušnosti. »Naj nam sveti oče pomaga ne le dati na stran, ampak tudi končati vse nesmiselne spore,« še dodajo. Cerkev na Slovaškem upa na enotnost, ne le na družbeni ravni, ampak predvsem glede vrednot Blagovesti. Na spletni strani Slovaške škofovske konference verniki najdejo različne molitvene namene: za papeža, kot znamenje občestva s svetim očetom; za Cerkev na Slovaškem, kot znamenje odgovornosti za državo; za svet kot znamenje evangeljske solidarnosti.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B

Povej naprej.