V Franciji begunec iz Ruande ubil duhovnika

Objavljeno: 10. 08. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

V <strong>Franciji</strong> begunec iz Ruande <em>ubil duhovnika</em>

V Franciji umorjen duhovnik

V ponedeljek, 9. avgusta, je bil v Franciji umorjen duhovnik Olivier Maire, provincial Kongregacije misijonarjev monfortanov. Umor je zagrešil moški, ki ga oblasti preiskujejo zaradi požara v katedrali v mestu Nantes julija 2020.

Patra Maira so našli žandarji po tem, ko se je pri njih zglasil 40-letni moški iz Ruande, ki je priznal, da je umoril duhovnika. Gre za Emmanuela Abayisenga, glavnega osumljenca za namerno povzročen požar v nantski katedrali. V začetku junija letos so ga pod posebnim sodnim nadzorom izpustili na prostost, v pričakovanju na sodnni proces, ki naj bi se začel leta 2022. Sprejeli so ga v redovni skupnosti, del katere je bil tudi umorjeni duhovnik. Kot je omenil njegov odvetnik, je moški »šibek tako s fizičnega kot tudi s psihološkega vidika.« Preiskovalci so izključili možnost terorizma.

Bolečina Cerkve v Franciji

Bolečino in bližino duhovnikovim domačim ter kongregaciji je v svojem imenu in v imenu Cerkve v Franciji na Twitterju izrazil predsednik Francoske škofovske konference msgr. Éric de Moulins-Beaufort. Zapisal je, da je p. Maire živel tako, da je do konca sledil Kristusu, brezpogojno je sprejemal vse ljudi. »Molim za njegovo družino, za njegove sobrate, za vse prebivalce, ki jih je pretresla ta tragedija, tudi za njegovega morilca.« Svojo bolečino je izrazil tudi generalni predstojnik monfortanov p. Santino Brembilla, ki se p. Oliviera Maira spominja kot »dragocenega redovnika, duhovnika in misijonarja, strokovnjaka s področja monfortanske duhovnosti, ki je spremljal celotno skupnost pri globokem razumevanju sporočila njihovega ustanovitelja, Ludvika Grigniona Montfortskega.«

Besede predsednika Macrona in vlade

Bližino in solidarnost vsem katoličanom v Franciji ter kongregaciji monfortanov sta izrazila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in premier Jean Castex, ki sta izrazila svojo globoko žalost zaradi omenjenega dogodka. Predsednik je na Twitterju zapisal, da sta bili velikodušnost in ljubezen do bližnjega vidni že na obrazu p. Maira. Ob tem je dodal, da je zaščita verujočih prioriteta.

V Franciji več žrtev med duhovniki in redovniki

V Franciji je bilo v zadnjih desetletjih več tragedij, v katerih so bili žrtve duhovniki in redovniki. Jacques Hamel je bil umorjen 26. julija 2016 med obhajanjem evharistije, kar se ni zgodilo vse od časa francoske revolucije. Še pred tem je bil v Tarbesu v noči med 10. in 11. majem 1991 umorjen duhovnik Jean-Luc Cabes. Škofija de Tulle se spominja duhovnika Louisa Jousseaumeja, ki je bil umorjen v svojem župnišču 26. oktobra 2009. Romarje v Taizeju pa je 16. avgusta 2005 med molitvijo večernic v cerkvi sprave pretresel umor ustanovitelja tamkajšnje ekumenske skupnosti, brata Rogerja Schutza.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.