Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas: Z očetovim srcem

Objavljeno: 12. 08. 2021

|

Mednarodna likovna kolonija <strong>Umetniki za karitas</strong>: <em>Z očetovim srcem</em>

Od 16. do 20. avgusta 2021 se bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino dogajala 27. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom: Z očetovim srcem. Projekt Umetniki za karitas izvaja Škofijska karitas Koper (ŠK KP) pod vodstvom ravnateljice Jožice Ličen. Letošnji udeleženci so strokovni sodelavci in pomočniki ter nekateri drugi avtorji, ki so še posebej zaznamovali in pripomogli k prepoznavnosti likovne kolonije: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Mira Ličen, Silva Karim, Azad Karim, Bogdan Soban, Janez Štros, Igor Zimic ter Črtomir Frelih,  Klementina Golija, Klavdij Tutta, Maša Bersan Mašuk, Nikolaj Mašukov in Veljko Toman.

Kolonijo strokovno spremlja Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. Za gostoljubje skrbi družina Vidmar iz Sinjega vrha.

Ob upoštevanju ukrepov proti širjenju korona virusa bodo ob ustvarjanju in druženju potekali še naslednji spremljevalni dogodki:

  • V torek, 17.8. ob 17. uri bo v cerkvi Angelov varuhov na Otlici vikar Slavko Rebec daroval sveto mašo za zdravje in blagoslov tistih, ki so doslej darovali svoj čas in svoj talent za kolonijo in za njihove družine. Po sveti maši se bomo ob njegovem grobu spomnili pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 27-imi leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za karitas ter drugih pokojnih sodelavcev te kolonije.
  • V sredo, 18. 8. dan za medijske predstavitve.
  • V četrtek, 19. 8. »Dan odprtih vrat«: Ta dan so povabljeni udeleženci prejšnjih kolonij ter drugi slikarji in kiparji, ki bi želeli za namen kolonije podariti svoj likovni zapis. Imena vseh se objavi v katalogu. Ker smo še vedno v korona času, lahko darovalci svoja dela darujejo po dogovoru z gospo Marjano Plesničar Jezeršek (gsm 031 393 666, [email protected]) in Anamarijo Stibilj Šajn. Ob 17. uri  bo tradicionalni kulturni program na prostem in postavitev razstave nastalih del. Umetnikom se bo zahvalil koprski škof dr. Jurij Bizjak.
  • Razstava nastalih in darovanih del bo na Sinjem vrhu do konca septembra.
  • Geslo kolonije in  razstav 2021/2022  » Z očetovim srcem« se navezuje na  Leto Svetega Jožefa, ki ga je razglasil papež Frančišek z apostolskim pismom »Patris corde«. Sodelavci Karitas pri delu z družinami in otroki odkrivamo številne pogumne može in očete, ki nesebično skrbijo za svoje družine. Srečujemo pa tudi tiste, ki se soočajo s celo paleto stisk, ki so prisotne pri odnosih, vzgoji ter materialnem in finančnem stanju družine. Preveč je enostarševskih družin, kjer manjka oče, na drugi strani pa so prosilci pomoči očetje, ki so ali brezposelni, drugi ne dobijo zaposlitve zaradi invalidnosti ali bolezni, so pa tudi taki, ki zaposlitev sicer imajo, vendar je njihovo dostojanstvo prizadeto zaradi nizkih dohodkov, kljub poštenemu delu.
  • Dar od nastalih del bo šel v sklad za materialno pomoč družinam, kakor tudi pomoč v Piramidi svetovanja v Centru Bogdana Žorža.

 


Vir: Škofijska karitas Koper

Foto: https://umetniki-za-karitas.rkc.si/

Obj.: M. B.

Povej naprej.