Duhovno izpopolnjevanje koristi celi družini

Objavljeno: 13. 08. 2021

|

Kategorije: Družina

<em>Duhovno izpopolnjevanje</em> koristi <strong>celi družini</strong>

Duhovno izpopolnjevanje je celostni študij za življenje, za osebnostno in duhovno zorenje. Usposablja pa tudi za spremljanje drugih, posameznikov in skupin, na njihovi poti življenja. Poteka dve leti ob sredah od 16.30 do 20.45. Več informacij najdete na spletni strani Teološke fakultete ali Blogu Duhovno izpopolnjevanje ali [email protected]. Vpis je do 15. septembra 2021 preko spleta. Študij se začne s prvo sredo v oktobru 2021.

Študij duhovnega izpopolnjevanja je primeren tudi za zakonce, saj je lahko spodbuda za globlje zakonsko in družinsko življenje. To nam nazorno pokaže spodnje pričevanje celotne družine Kink.

Vsa družina v študiju!

Sem mama štirih otrok najrazličnejših starostnih in razvojnih obdobij in sem žena, zato odločitev za študij Duhovnega izpopolnjevanja ni bila samo moja, ampak je bila tudi odločitev moža in otrok. Treba je bilo preveriti logistiko ob sredah popoldne in »preračunati«, če se bo izšlo. Nekoliko lažje je bilo (ali pa tudi ne), ker so predavanja potekala na daljavo in sem ostajala doma, »zaprta v sobi« … No, vedno ravno ni bilo tako, postopoma so ta vrata ostajala kar odprta, občasno je z enim ušesom »prisluškoval« tudi mož, otroci so po navadi imeli »srečo«, da so v sobo vstopili ravno v času, ko sem jaz predstavljala kakšno temo ali opravljala izpit … Pravzaprav se je vsa družina vključila v »moj« študij. »Moj« študij tako postaja sporočilo najinim otrokom (vsaj tako upam in si želim), sporočilo, da biti kristjan ne pomeni pasivnosti ali pa zgolj opravljanja zunanjega verskega obredja, ampak pomeni iskanje, razmišljanje, pogovarjanje, molitev, pomeni biti dejaven, pomeni tudi, da duhovnemu življenju namenjam čas …

Včasih so se po sredinih predavanjih med menoj in možem razvili pogovori, ki jih do sedaj ni bilo, vsaj ne na tak način. To je bilo zelo prijetno druženje, ki je v meni vedno znova potrjevalo stavek: »Da, vzamem.«

Ali se učinki študija kažejo tudi v mojem odnosu do otrok in moža? To naj povedo sami. Upam, da moja prebujajoča vera, ki jo vztrajno vnema »moj« študij, nič večja od gorčičnega zrna, obrodi sad tudi v meni najbližjih odnosih. (žena Špela, slušateljica programa)

Prav gotovo je ženin študij v najino zvezo vnesel neko novo dimenzijo. Najina polna in dolgoletna aktivnost v domači župniji ni več samo rutinska. Zdaj greva večkrat k maši, tudi ko tam nimava “obveznosti”. Pogovori o veri in Cerkvi so bolj dinamični in včasih tudi polemični. Na začetku njenega študija sem se namreč bal, da bo “sama v tem”, zdaj pa vidim, da sva v bistvu skupaj, kar je dobra izkušnja za oba. (mož Matevž)

Mami je veliko bolj pozorna na Jezusa in tudi nas otroke zelo spodbuja k temu. (Karolina, 11 let)

Opazila sem, da kadar ima mami slab dan, gre po navadi k sv. maši in domov pride bolj umirjena. Zdi se mi, da uživa v tem študiju, v katerem Jezusa spoznava še na drugačen način. (Rozalija, 14 let)

Opazil sem, da nas mami večkrat spodbuja k molitvi in da si tudi sama vsak dan vzame čas za branje Svetega pisma. (Ožbolt, 17 let)

Čeprav se na prvi pogled zdi, da se mamin študij sreča z našim družinskim vsakdanom le v sredo popoldne, lahko rečem, da se je sicer njeno osebno duhovno izpopolnjevanje potiho vmešalo med vse nas in nas večkrat spodbudilo k skupni molitvi ali obisku svete maše. Morda se je močan vpliv študija, ki se ga prej sploh nismo zavedali, še bolj izrazil med epidemijo, ko smo morali velikokrat sami najti načine, kako ostati v dobrem odnosu z Bogom. (Doroteja, 19 let)

 

Ivan Platovnjak

skrbnik študijskega programa

Obj.: Luka M.

Foto: Thought Catalog, Unsplash

Povej naprej.