Sinoda kaldejske Cerkve: Hoditi skupaj, brati znamenja časov

Objavljeno: 16. 08. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Sinoda</strong> kaldejske Cerkve: <em>Hoditi skupaj, brati znamenja časov</em>

Od 9. do 14. avgusta je v Bagdadu potekala sinoda kaldejske Cerkve. Poglavitne tematike, ki so jih obravnavali, so naslednje: cerkvena prenova, prenova bogoslužja in katekizma, ki je v teku, formacija klera ter situacija v Iraku.

Delo sinode se je v ponedeljek pričelo z uvodnim govorom kardinala Raphaela Saka, babilonskega kaldejskega patriarha. Povabil je, da bi bili pri obravnavanju tem na dnevnem redu pozorni predvsem na dva vidika: prvi je potreba, da bi hodili povezani v pristnem sinodalnem duhu, drugi pa nujnost prenove, da bi prišli naproti kulturnim in družbenim spremembam sodobnega časa ter odgovorili na nove potrebe vernikov.

Sako: potrebno je hoditi v polnem občestvu

Kardinal je poudaril, da je v sedanjem obdobju negotovosti in socialne nestabilnosti v Iraku« in v drugih državah »bistveno hoditi skupaj v polnem občestvu.« Na vprašanja in potrebe ljudi je po njegovih besedah potrebno dati odgovore, ki niso »stari in pripravljeni vnaprej. Kot škofje smo poklicani brati znamenja časov,« je poudaril babilonski kaldejski patriarh.

Prenova bogoslužja

Del tega vidika je tudi prenova bogoslužja, s katero je kaldejska Cerkev začela na pobudo kardinala Saka, v želji, da bi bilo bolj »dostopno« vernikom. Patriarh je tudi tokrat poudaril, da »vsebina, jezik in način« obredov, ki so stari več kot tisoč let in so nastali v popolnoma drugačnem kontekstu, včasih »nimajo nobene povezave z občutljivostjo in okoliščinami« sodobnega sveta. Zato je po njegovih besedah nelogično, da bi se do črke oklepali teh obredov. Obstajati mora »kulturna izmenjava« in Cerkev je poklicana k prenovi, »da bi hranila vernike v njihovem vsakdanjem življenju.« Pri tem je potrebno izhajati iz predpostavke, da so »obredi namenjeni njim«, so »sredstvo in ne cilj«, je poudaril kaldejski patriarh ter nadaljeval: »Misliti moramo na mlade kaldejce in na tiste, ki so bili rojeni v zahodnih državah, ki vedo malo ali nič o teh obredih, in so zato manj nagnjeni k molitvi, ker ni v skladu z njihovo sedanjostjo, z njihovim jezikom, logiko in kulturo.« Zato je po kardinalovem mnenju nujno potrebno posodobiti tudi katekizem in vzgojne metode, v skladu s spremenjenim kulturnim in družbenim kontekstom.

Kristjani v Iraku: razsvetliti vesti

V svojem uvodnem razmišljanju je kaldejski patriarh spregovoril tudi o situaciji kristjanov v Iraku. Poudaril je, da v tako kompleksnih kontekstih kot je iraški, Cerkev ne sme imeti pristranske politične vloge, ampak mora »z apostolskim in odgovornim pogumom delati za to, da bi razsvetlila vesti glede tematik kot so mir, socialna pravičnost, državljanstvo in migracije. Poslanstvo, h kateremu so poklicane Cerkve, je prav tako biti glas, ki seje semena bratstva, ljubezni, miru in varnosti, solidarnosti, sodelovanja v veselju ter biti glas, ki zahteva pravico. V zaključku svojega govora je kardinal Sako poudaril, da je pomembno »okrepiti prisotnost kaldejske Cerkve v Iraku.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Radio Ognjišče

Obj.: M. B.

Povej naprej.