Maša ob 200. obletnici rojstva sv. Andreja Kima Taegona

Objavljeno: 23. 08. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Maša ob <strong>200. obletnici rojstva</strong> <em>sv. Andreja Kima Taegona </em>

Prefekt Kongregacije za kler, nadškof Lazzaro You, je v baziliki sv. Petra daroval mašo od 200. obletnici rojstva sv. Andreja Kima Taegona. Rodil se je 21. avgusta 1821.

Ob 200-letnici rojstva prvega korejskega duhovnika, sv. Andreja Kim Taegona, ki je umrl mučeniške smrti leta 1846, je v soboto, 21. avgusta, ob 15.30, v baziliki sv. Petra potekala maša. Bogoslužje je vodil nadškof Lazzaro You Heung-sik, ki ga je papež pred dvema mesecema imenoval za prefekta Kongregacije za kler. Somaševalo je približno tridesetih duhovnikov, ob navzočnosti okoli sedemdeset vernikov iz korejske skupnosti v Rimu.

Andrej Kim Taegon se je rodil 21. avgusta 1821 v zgledni krščanski družini. Bil je ena od 10.000 žrtev strašnih preganjanj, ki so v Koreji divjala med letoma 1839 in 1867. Kar pa ni ustavilo širjenja katoliške skupnosti, temveč je spodbudilo poživitev Duha. Prvi korejski katoliški duhovnik je 16. septembra 1846 v Seulu umrl z obglavljenjem, ker ni hotel zanikati svoje vere v Boga. Je eden od 103 mučencev, ki jih je Janez Pavel II. kanoniziral 6. maja 1984 med svojim potovanjem v Korejo in Papuo Novo Gvinejo.

Nadškof You Heung-sik je med homilijo dejal, da so sv. Andrej Kim in drugi predniki naše vere udejanjali to, v kar so verjeli: »Čeprav so živeli v družbi, kjer je bil hierarhični sistem, ki je temeljil na socialni državi, močan in strog, so si po svojih najboljših močeh prizadevali uresničiti evangeljske ideale človeškega dostojanstva in enakosti med ljudmi. Dejansko nam je sv. Andrej Kim s svojim kratkim zemeljskim življenjem, ki je trajalo le 25 let in 26 dni, pokazal pot, po kateri so ljudje poklicani hoditi; poudarjal je, da je naš Oče v nebesih eden, in na vse je gledal kot na brate in sestre. Tako je bil naš sveti duhovnik kljub družbenemu okolju, v katerem je prevladoval hierarhični kastni sistem konfucianizma, človek, ki je v svojem življenju v polnosti odražal svojo vero.«

Prefekt je spomnil, da praznovanja ob dvestoletnici rojstva sv. Andreja Kim Taegona potekajo pod pokroviteljstvom Unesca, da bi se tako vse človeštvo spomnilo njegovega življenja in pričevanja. Cerkev v Južni Koreji je leto 2021 razglasila za jubilejno in izrazila željo, »da bi Božje ljudstvo v Koreji praznovalo življenje, posnemalo zglede ljubezni do revnih ter sprejelo nauk o univerzalnem bratstvu prvega med korejskimi mučenci«.

Medtem ko se je Cerkev v Koreji pripravljala na to pomembno obletnico, je po svetu izbruhnila pandemija covida-19. Po prefektovih besedah gre za previdnostno znamenje, da »praznujemo dvestoletnico rojstva Andreja Kima sredi pandemije, za katero se zdi, da je na žalost poudarila nagnjenost k egoizmu in diskriminaciji v naši družbi,« pri čemer je izpostavil, »nas zgled našega mučenca uči, kako se lahko soočimo s sedanjo krizo«.

Nadškof je spomnil, da zaradi korejske vojne »Korejci, bratje in sestre, že več kot 70 let živijo razdeljeni«. »Mnogi med nami so že odšli v večno življenje in čakajo na dan ponovne združitve. Zato nenehno molimo, da bi dan sprave in odpuščanja med Južno in Severno Korejo prišel čim prej. Ta dan bo morda prišel prej, kot bi pričakovali, če bomo sledili veri in zgledom naših mučencev,« je zatrdil in dodal, da »so odnosi med Južno in Severno Korejo ter odnosi med Združenimi državami in Severno Korejo videti kot zelo tanka plast ledu na jezeru«. Vendar so tudi pozitivne plati, ki dajejo upanje. Povabil je k molitvi za »uresničitev upov na apostolski obisk papeža Frančiška v Severni Koreji, ki bo nedvomno pomenil prelomnico za utrditev miru na Korejskem polotoku. Tudi za to z zaupanjem prosimo za priprošnjo sv. Andreja Kima in njegovih tovarišev mučencev.«

Ob koncu homilije je nadškof You Heung-sik še izpostavil številne stiske, ki jih doživljajo ljudje po vsem svetu, ter spomnil na »grozljiv potres na Haitiju, boleče razmere v Afganistanu ter solze in kri številnih nedolžnih ljudi v Mjanmaru«. Poleg tega krize covida-19 še ni konec. Poudaril je, da je edino učinkovito zdravilo za to zlo »evangeljsko bratstvo«. »Le tako bomo lahko izpolnili voljo Boga, ki želi, da bi bila naša Cerkev živa podoba občestva Svete Trojice.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.