Ta presneta impulzivnost!

Objavljeno: 25. 08. 2021

|

Kategorije: Družina

Ta presneta <em>impulzivnost!</em>

Po Božji besedi ima človek tri sovražnike: hudiča, svet in meso. Jasno nam je naročeno, naj se s skušnjavcem in očetom laži ne spuščamo v dialog in naj se temu svetu ne prilagajamo. Glede mesa pa pravi, da je krščansko življenje boj.

V boju z lastnim mesom se znajdemo mimogrede. Kako hitro nas npr. preplavijo močni afekti, da na impulz naredimo stvari ali izrečemo besede, za katere nam je kasneje žal, ko vidimo nastalo škodo. Takrat ne ravnamo po duhu, ampak po mesu. A ne gre le za impulzivno vedenje. Jezus našteje različna dejanja mesenosti, ko pravi: “Kar pride iz človeka, to ga omadežuje. Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.” (Mr 7,20-23).

Človek se mora torej bojevati z mesenostjo v sebi. Ta boj pa ni v tem, da nenehno popravljamo druge in sebe. Če človeka omadežuje to, kar prihaja iz njegove notranjosti, iz srca, potem potrebuje novo srce. Tega nihče ne more izvesti sam, niti starši za otroka, pač pa le Bog.

Pomagajmo otroku odkriti, da lastnih impulzov in strasti nikoli ne bo zmogel obvladati sam. Naša srca se prenavljajo, ko uživamo Jezusovo meso v kruhu in Besedi. On nas prenavlja od znotraj.

 

Luka M.

Foto: Usman Yousaf, Unsplash

Povej naprej.