Papež na dve pomembni funkciji imenoval s. Alessandro Smerilli

Objavljeno: 27. 08. 2021

|

Papež na <EM>dve pomembni funkciji</EM> imenoval <strong>s. Alessandro Smerilli </strong>

Na mesto tajnika Dikasterija za celostni človeški razvoj začasno prihaja s Alessandra Smerilli, ki bo prav tako del vodstva vatikanske komisije za covid-19.

Papež Frančišek je imenoval s. Alessandro Smerilli za tajnico ad interim Dikasterija za celostni človeški razvoj in delegatko vatikanske komisije za covid-19. S. Smerilli je tako začasno nasledila dosedanjega tajnika dikasterija Bruna Maria Dufféja in drugega tajnika  Augusta Zampinija. Oba duhovnika se vračata v svoji škofiji.

Sveti oče je odredil, da vodstvo vatikanske komisije za covid-19 sestavljajo kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, s. Alessandra Smerilli, tajnica ad interim, in p. Fabio Baggio, podtajnik Sekcije za migrante in begunce.

Alessandra Smerilli, leta 1974 rojena v italijanskem kraju Vasto, je bila od marca 2021 podtajnica dikasterija ter koordinatorka delovne skupine za ekonomijo pri vatikanski komisiji za covid-19. Smerillijeva je ob imenovanju izrazila hvaležnost svetemu očetu za zahtevno nalogo, h kateri jo je poklical. Gospoda prosi, naj ji pomaga izpolniti ta poziv »v duhu pokorščine Cerkvi, s ponižnostjo, gorečnostjo, ustvarjalnostjo in sposobnostjo poslušanja, ki jih zahteva«. »Moja želja in zavezanost je, da bi lahko po svojih najboljših močeh služila poslanstvu Cerkve tako dolgo, kot se bo papežu zdelo primerno,« je dejala in izrazila prepričanost, da lahko »računa na duh občestva in sodelovanja celotnega dikasterija ter številnih mednarodnih partnerjev, ki sodelujejo s komisijo za covid, pri celostnem spodbujanju osebe in skrbi za stvarstvo ter pri pospeševanju in razvijanju tistih načel družbenega nauka Cerkve, h katerim nas papež Frančišek nenehno poziva pri gradnji boljšega sveta«.

Na spletni strani dikasterija so objavili tudi izjavo Augusta Zampinija, ki je do sedaj koordiniral komisijo za covid, sedaj pa se vrača v svojo škofijo v Argentino. Pravi, da je »komisija pripravljena vstopiti v novo fazo«. Prepričan je, da bo pod vodstvom s. Smerillijeve komisija lahko »nadaljevala pot ozdravitve« ter »pomagala tako ljudem kot planetu priti ven iz te težke situacije«. Msgr. Duffé pa je papežu hvaležen, da mu je »dal priložnost služiti vesoljni Cerkvi s to pomembno nalogo v času, ko človeštvo doživlja izziv pandemije, ki nam je omogočila še jasneje spoznati, kako so zdravje, ekologija in družbena vprašanja globoko povezana in vodijo k ponovnemu odkritju stvarstva«.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.