Pri papežu predstavniki gibanja Laudato si’: Potrebno je podnebno zavezništvo

Objavljeno: 27. 08. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Pri papežu predstavniki gibanja<strong> Laudato si’</strong>: <em>Potrebno je podnebno zavezništvo</em>

Frančišek je v četrtek, 26. avgusta, v dvorani Pavla VI. sprejel delegacijo sedmih članov Gibanja Laudato si’. Predsednica upravnega odbora je po srečanju izpostavila, da se je treba soočiti s podnebnimi spremembami in da je potrebno skupno spreobrnjenje.

Pred manj kot mesecem dni, natančneje 29. julija, se je Svetovno katoliško gibanje za podnebje preimenovalo v Gibanje Laudato si’. Leta 2015 ga je ustanovila skupina 17 katoliških organizacij ter 12 predstavnikov akademskih ustanov in civilne družbe z vseh celin. Gibanje je usmerjeno v osveščanje vernikov o izzivih, ki jih prinaša papeževa okrožnica o skrbi za skupen dom iz leta 2015.

Gibanje Laudato si’, ki danes šteje več kot 800 organizacij, je prevzelo vodilno vlogo pri poglabljanju vsebine okrožnice Laudato si’ z rednimi izobraževanji. Udeleženci  postanejo animatorji Laudato si’ in se zavežejo, da bodo spodbujali vrednote na svojih območjih in v svojih skupnostih.

Lorna Gold, predsednica upravnega odbora gibanja, je v pogovoru za Vatican News spregovorila o srečanju s papežem in dejala, da so govorili o stanju okolja, nujnih potrebah, okrožnici Laudato si’ in spremembi imena, ki ga je prevzelo gibanje. Skupaj so poskušali nakazati glavne poteze tega gibanja, ki nastaja v Cerkvi.

O vplivu, ki ga ima lahko Laudato si’ v boju proti podnebnim spremembam, je Goldova poudarila, da nas okrožnica vabi, naj prisluhnemo temu kriku stvarstva in revnih, in ko ga bomo slišali, »moramo ukrepati, da bi spremenili razmere«. Že v družinah je mogoče spremeniti veliko stvari: zmanjšati izpuste, se bolj zavedati svojih izbir in delovati kot skupnost. »Papež Frančišek v Laudato si’ pravi, da je spreobrnjenje, ki ga potrebujemo, tudi spreobrnjenje skupnosti, in to je zelo pomembno,« je poudarila Lorna Gold ter dodala, da se moramo za vse spremembe, ki jih potrebujemo, povezati; potrebujemo namreč zavezništvo različnih gibanj, ki bodo stopila skupaj, da bi tako dosegli spremembe tudi na politični ravni.

V ospredju srečanja je prav tako bila prihajajoča konferenca ZN o podnebnih spremembah COP26. Goldova je omenila še peticijo o podnebnih spremembah, da bi katoličani izrazili svoj glas in poudarili povezavo med pandemijo, naravo, podnebnimi spremembami in krizo biotske raznovrstnosti.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.